Spela Half-Life 2 i VR med gratis modd

half life 2 pc illu

Om du äger Half-Life 2 på Steam så kan du ladda ner en gratis modd för att köra spelet med ett VR-headset.

Modden har brett stöd för många VR-headset på marknaden. Bland annat Oculus Quest-serien, HTC Vive, Valve Index och Microsoft Mixed Reality-modeller.


Modden är helt kostnadsfri och släpptes i sin första beta-version på Steam den 16 september. Eftersom det är en testversion så kan du stöta på buggar längs vägen.

Även om modden är fullt fungerande så finns några saker som moddskaparna arbetar på för framtida versioner.

Exempelvis saknas stöd för episoder, något som kräver en helt version av modden. Alla vapen i Half-Life 2 är fullt fungerande, men skaparna arbetar på en total omarbetning av hur de fungerar. En annan detalj som behöver mer arbete är hur spelaren rör sig i spelet.

Läs mer om vad som är planerat för modden här.

Det här måste du tänka på om Half-Life 2 i VR

Du kan välja mellan tre svårighetsgrader: Easy, Medium och Hard. Viktigt att tänka på är att du kan uppleva Half-Life 2 som märkbart svårare än normalt, så det är ingen skam att välja Easy till att börja med.

Om du tycker att spelet är för svårt så kan en laserpekare aktiveras för alla vapen. Det ger dig en tydligare indikation på vart skotten kommer att hamna.

Tycker du att oladdningsmekanismen för vapnen är för krånglig så kan du aktivera snabbomladdning (Quick Reload). Då räcker det att ta ur det tomma magasinet och föra vapnet till midjan med mynningen nedåt för att ladda om automatiskt.

Interaktionen med spelvärlden sker på olika vis beroende på vilken VR-headset och handkontrollerna du har.

Se en komplett lista med fler tips och råd om hur det fungerar här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.