Det blir allt vanligare att gisslanprogram krypterar datorer och kräver användarna på pengar för att låsa upp dem. Om man inte betalar förblir hårddisken låst och man kommer aldrig mer åt sina filer.
Tidigare har gisslanprogram, även kallade ransomware, varit unika för datorer, men nu kommer även attacker som drabbar mobilanvändare. Enligt säkerhetsföretaget Kaspersky har en enorm ökning av antalet ransomware-infektioner noterats senaste tiden.
Intel Security också sett en stor ökning. I sin Mobile Threat Report 2016 utnämner Intel Security ransomware som ett växande hot på marknaden. Raj Samani är europachef på säkerhetsföretaget och han menar att de väntar sig att antalet ransomware för mobiler snart är i kapp datorerna.
Främst är det Android som drabbas då bedragare har större möjligheter att låsa dessa telefoner. Det kan röra sig om allt från popup-rutor med tomma hot till verkligen låsta, oåtkomliga telefoner om man inte betalar.
Säkerhetskopiera din telefon regelbundet
För att undvika otrevliga situationer där man riskerar att förlora viktiga filer är det bra att alltid säkerhetskopiera sin telefon. Synkronisera telefonens innehåll mot Google eller Apple och spara alla viktiga filer på en dator. Ännu hellre en molntjänst som Dropbox eller Microsoft OneDrive.
Att undvika ransomware helt är så klart bäst. Ladda bara ner applikationer från de officiella appbutikerna Appstore och Play Store. Om du låser upp din telefon för root-åtkomst eller via jailbreak ökar du riskerna enormt — så det är en chansning som kan slå väldigt hårt tillbaka.
Av 10,3 miljoner skannade applikationer, både på Google Play Store och inofficiella appbutiker hade 3,3 miljoner malware av något slag. Alltså en tredjedel av alla appar var på något sätt skadlig för dig och din telefon. Åtminstone enligt säkerhetsföretaget Symantec.
Lästips: Storspel på torrentsajter infekteras med malware — döljs som körbara filer
Ett bra tips för att undvika otrevligheter med Android är att se vilka rättigheter applikationerna vill ha när de installeras. Med senare versioner av Android kan man själv välja vad som ska godkännas — och här gäller det att vara restriktiv.
Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden
Undvik också att klicka på länkar i e-postmeddelanden från okända avsändare, installera inte applikationer utan att veta exakt vad de är för något och undvik annonser i appar. Det är väldigt enkelt att drabbas men kan vara väldigt svårt att bli av med otyget när de rotat sig i datorn eller mobilen.
I många fall används sårbarheter i mobiltelefonernas och datorernas operativsystem för att installera malware. Ett sätt att minimera riskerna här är att alltid uppdatera sin mjukvara till den senaste. Android 7.0 är betydligt säkrare än Android 4.4 men det är inte säkert att din telefon kan installera senaste; kanske är det läge att uppgradera med en nyare telefon?
Lästips: 7 tecken på att din Android-mobil är infekterad av skadlig kod
Framtiden kommer att ge större, allvarligare hot mot vår teknik. Inte bara mobiltelefoner och datorer utan även bilar, hemautomatik och smarta tillbehör, som smartwatches.
I takt med att hoten blir fler måste användarnas kunskap blir större. Det går inte att naivt tro att man ska klara sig hur länge som helst. Det är som att köra bil utan bilbälte; det går bra tills man krockar. Sen blir konsekvenserna enorma.
Läs på! Förstå! Och var skeptisk till det du hittar på internet och i e-postkorgen!
Lämna ett svar
Visa kommentarer