Är antivirus nödvändigt? (Här är svaret)

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Varje dag identifierar AV-Test extrema 350 000 nya typer och varianter av skadlig kod. Bara under 2020 identifierades 92 miljoner ny malware bara för Windows. Det omfattar skadlig kod som krypterar dina filer, stjäl dina lösenord och dokument, använder datorn för att DDoS-attackera andra och mycket mer.

Som du fårstår är det ett absolut måste att ha att antivirusprogram på datorn idag. Mobiltelefonen och surfplattan är inte lika utsatta, vilket betyder att de inte behöver extra säkerhetsprogram (än i alla fall), men datorn måste ha ett. Dessutom behöver du en bra brandvägg som kompletterar antivirusprogrammet.

Tacksamt nog betyder det inte att du måste lägga ut en massa pengar. Ett gratis antivirusprogram fungerar helt utmärkt tillsammans med den inbyggda brandväggen i Windows eller macOS.

Så hjälper ett antivirusprogram

  • Identifierar skadlig kod baserat på beteende. Med hjälp av maskininlärning, AI och andra metoder kan antivirusprogrammen förstå ett skadlig beteende hos mjukvara och även stoppa malware som försöker gömma sig.
  • Skannar datorn efter skadlig kod i filer på hårddisken. Antivirusprogram kan även hitta filer som inte ska vara där eller som har modifierats av malware. När det identifieras sätts filerna i karantän så att du kan besluta vad som ska hända med dem.
  • Stoppar farliga nedladdningar från webbläsaren. Direkt när du laddar ner en fil med skadlig kod så kan antivirusprogrammet stoppa det från att köras. Det minskar risken att du får in malware som lyckas befästa sig i datorn.

Extrafunktioner i betalversioner av antivirusprogram

  • Föräldrakontroll stoppar barnen från att se fel saker. Kan blockera olämpliga webbsajter och annat otyg när barnen använder datorn.
  • Egen brandvägg som ersätter den i Windows / macOS. Behöver du mer kontroll och finlira med brandväggen så har många säkerhetsprogram en egen sådan med fler funktioner än vad brandväggen i Windows och macOS har.
  • Gör webbläsaren säkrare. Många antivirusprogram har tillägg för de mest populära webbläsarna som identifierar skadliga länkar som du absolut inte bör klicka på.
  • Rensar hårddisken på onödiga filer. Vissa säkerhetsprogram har extra funktioner för att rensa onödiga och temporära filer på hårddisken. I vissa fall kan de även rensa i registret i Windows.

Läs mer: Är det värt att köpa antivirusprogram? (Här är svaret)

Ransomware skull

Ransomware är skoningslöst och ökar kraftigt

En av de viktigaste anledningarna till att ha ett starkt säkerhetsprogram på datorn är den extrema spridningen av så kallad ransomware. Skadlig kod som krypterar dina filer och kräver lösensumma för att låsa upp dem igen. Just ransomware var orsaken till att alla Coops butiker tvingades stänga när betalterminalerna slutade fungera.

Under första halvåret 2021 ökade antalet ransomware-attacker med 151 procent jämfört med det sista halvåret 2020. Amerikanska FBI har varnat för att det finns minst 100 olika varianter av ransomware i omlopp och SonicWall Capture Labs säger att de registrerat 304,7 miljoner ransomware-attacker under 2021.

Ransomware är skoningslöst. Bryr sig inte om det är dina viktiga dokument som krypteras eller sjukhusets livsviktiga journaler. Och även om du betalar lösensumma för att låsa upp filerna så finns inga garantier att du får någon nyckel.

Läs mer: Stor varning: Attacker med ransomware ökar kraftigt (2022)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.