Är det värt att köpa antivirusprogram? (Här är svaret)

Ransomware skull

Det korta svaret är att nej, det är inte värt att köpa ett antivirusprogram idag. Du klarar dig väl med de kostnadsfria alternativen som finns idag. Alla de stora aktörerna har gratisversioner som gör ett utmärkt jobb tillsammans med den inbyggda brandväggen i Windows och macOS.

Det finns så klart ett längre svar som är lite mer komplicerat. Och det är att betalversionerna ofta har extra funktioner som kan vara bra att ha i vissa lägen. Dessutom slipper du (ofta, men inte alltid) störande reklam som hela tiden försöker förmå dig att köpa antivirusprogrammet du använder helt gratis.

Om du klarar dig utan finkontroll över säkerheten, VPN-anslutning, lösenordshanterare, sekretesskydd och annat lull så är gratis antivirusprogram helt utmärkta.

Läs mer: Kaspersky Free är ett gratis antivirusprogram från Kaspersky

Tips på bra och gratis antivirusprogram

Hur bra är mitt antivirusprogram?

Lite aldrig på antivirusprogrammen och deras grandiösa ord om hur bra de är. De vill alla sälja sina program och tjänster, och alla skriver hur fantastiskt bra de är på att stoppa skadlig kod, virus och annat otyg.

För att veta vilka antivirusprogram som presterar bäst så ska du kolla med oberoende testaktörer som undersöker hur bra säkerhetsprogrammen faktiskt är. De kollar både träffsäkerheten på skadlig kod, hur användarvänliga programmen är och hur mycket de påverkar datorns prestanda.

De två största och mest erkända aktörerna är kanske AV-Test och AV-Comparatives.

Båda utför regelbundet tester med alla de stora och välkända antivirusprogrammen. Även Microsoft Defender som är den inbyggda säkerhetslösningen direkt i Windows.

Läs mer: Stor varning: Attacker med ransomware ökar kraftigt (2022)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.