Storspel på torrentsajter infekteras med malware — döljs som körbara filer

witcher 3 wild hunt

Laddar du hem storspel via torrentsajter? Då bör du vara mycket försiktig då säkerhetsforskare har hittat stora mängder skadlig kod via torrentnedladdningar.

Det rör sig bland annat om spel som The Witcher 3, Just Cause 3 och Assassin’s Creed: Syndicate. Laddar du ner dem från ”fel” torrent får du så kallad malware istället för spelet och din dator riskerar att infekteras.

Samma knep används på en mängd torrentsajter och i alla fallen är det körbara programfiler som döljs som torrent-filer.

Mer irriterande än farlig

Tacksamt nog verkar det som att den malware som infekterar datorerna är mer irriterande än farlig — just nu. Det kan mycket enkelt ändras till riktigt otrevliga saker som ransomware och liknande.

Oroande i det hela är att bedragarna som lagt upp filerna ger sig på de minst kunniga nedladdarna eftersom instruktionerna som medföljer berättar hur man stänger av User Account Control, eller UAC, i Windows.


UAC hade normalt sett stoppat de skadliga filerna men eftersom användarna så snällt avaktiverar skyddet (som en påstådd del av installationsprocessen) så kan malwaren bara gå rakt förbi.


Lästips: The Pirate Bay är åter igen världen största torrentsajt


Ladda inte ner piratkopierade spel

Det enklaste sättet att undvika den här skiten är att — inte ladda ner piratkopierade spel! Vi vet, en sån chock för många.

Man utsätts alltid för risker när man laddar ner piratkopierade filer och det är något av en rysk roulette huruvida man får malware eller inte. Bästa sättet att komma undan är att inte ladda ner alls.

Vill man ändå ge sig på det här är det viktigt att ha ett bra antivirusprogram och en schysst brandvägg. Det finns många alternativ att välja mellan; Bitdefender, Avira, Avast,

Läs också kommentarerna till varje torrentfil. Finns det inga, ladda inte ner. Ofta är det flera personer som skriver om det är något fel med filerna som laddas ner. Det är INGA garantier för att det går bra, men åtminstone lite extra säkerhet i det hela.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.