Filmsajten Swefilmer till domstol — kan tvingas betala mångmiljonbelopp

swefilmer

Filmsajten Swefilmer går till domstol. Två män som påstås ha varit de drivande bakom sajten har åtalats för upphovsrättsintrång och penningtvätt.

Om de fälls kan det betyda en saftig bot på 14 miljoner kronor. Åtalet omfattar 1 400 filmer men det är bara en av männen som riskerar den feta boten. Han är den enda som står åtalad för penningtvättsbrott och det av det grövre slaget.

Efter en husrannsakan förra året tog polisen datorer och telefoner i beslag samt häktade de två männen. I samband med husrannsakan togs beslutet att stänga ner Swefilmer för gott och kanske är det ett smart val.

Sajter med samma namn luras

Det finns redan mängder av webbsajter med samma namn men vill man inte betala för sig gäller det att vara försiktig.

Många av sajterna levererar mer än bara film och serier. Skadlig kod letar sig gärna in i din dator från dessa filmsajter. Skadligheter som kan betyda att du får kämpa mot trojaner, ransomware och annat otyg.
Gällande de två männen som nu går till domstol så blir det med all sannolikhet en mycket tung höst.


Rättighetsalliansen vill ha miljonbelopp

De 14 miljoner kronor som ska ha tjänats in mellan hösten 2013 och sommaren 2015, vilket är vad åklagaren har kunnat bevisa, ska tillfalla staten. Sen vill Rättighetsalliansen ha ytterligare 10 miljoner kronor, något Henrik Pontén på Rättighetsalliansen bekräftar.

Hur de två männen än gör så hamnar de i en extrem situation (om de döms) där de får miljonskulder med sig resten av livet. Surt sa räven och började titta på Netflix istället.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.