Android Q har ett så kallat desktop-läge. Det betyder att du kan ansluta en extern skärm, tangentbord och datormus till din mobiltelefon eller surfplatta – och använda den som en traditionell dator.
- Omvandlar din mobiltelefon eller surfplatta till en dator
- Gör telefonen mer lik macOS, Windows & Chrome OS
- Kräver ett adb-kommando för att låsa upp i Android Q
- 218 skadliga appar på Google Play Store
Android Q har ett desktop-läge som förvandlar din mobiltelefon eller surfplatta till en dator med muspekare. Liknande teknisk lösning finns redan i en rad mobiltelefoner från exempelvis Samsung och Huawei, men då är det tillverkarnas egenutvecklade lösningar som används.
Givetvis går det inte att få exakt samma känsla som med Windows, macOS och Chrome OS. Avsaknaden av en stor skärm och tangentbord gör så klart mobiltelefonen svårarbetad utanför hem och kontor. Men bara att Google lyfter in stöd för ett desktop-läge ökar möjligheterna för framtiden.
Funktionaliteten i Android Q är idag starkt begränsad. Det är bara en första testversion som har släppts, och vi kan vänta oss åtminstone fyra eller fem ytterligare uppdateringar framöver. Räkna med att vi håller ett öga på desktop-läget och rapporterar vad det kan i varje ny version.
Så aktiverar du desktop-läget i Android Q
Det är inte helt enkelt att prova desktop-läget i Android Q. Till att börja med är det extremt få mobiltelefoner som faktiskt kan använda nya Android-versionen. För det andra är det inte alla telefoner som stöder skärmvisning via USB.
Om du har en kompatibel mobiltelefon aktiverar du stöd för desktop-läget genom att köra följande kommando:
adb shell am start -n “com.android.launcher3/com.android.launcher3.SecondaryDisplayLauncher”
Notera att befintliga Google Pixel-modeller inte har stöd för externa skärmar via USB. Däremot är det tänkbart att man kan ansluta en Chromecast och få desktop-läge på en extern skärm den vägen.
Det finns inga garantier att Google tänker släppa desktop-läge i Android till vanliga konsumenter. Rent potentiellt kan det vara en lösning som blir specifik för Enterprise-användare eller inbäddade system i framtiden. Vad Google har tänkt sig återstår att se.
Lämna ett svar
Visa kommentarer