218 skadliga appar på Google Play Store

code-keylock-security-malware
Pixabay / typographyimages

218 appar på Google Play Store har identifierats med skadlig kod. Tillsammans har de laddats ner fler än 260 miljoner gånger. Det säger säkerhetsforskare på Check Point Research i en uppmärksammad rapport.

Av de 218 apparna har merparten en form av adware som heter Simbad. Den används för att öppna sidor i webbläsaren och ladda sajter som används till nätfiske. Målet är att stjäla personlig information, som kortinformation och lösenord.

Ett litet antal användare malware som heter Operation Sheep. Det är skadlig kod som försöker stjäla din kontaktinformation utan att du får reda på det. Information som sedan säljs vidare till tredjepart.

Totalt har apparna laddats ner fler än 260 miljoner gånger. Det är en enorm spridning som tydligt markerar hur sårbara Android-användare är – även om de bara laddar ner appar och spel från Google Play Store.

Med nerladdade, skadliga apparna på Google Play Store

  • Snow Heavy Excavator Simulator (10 miljoner nerladdningar)
  • Ambulance Rescue Driving (5 miljoner nerladdningar)
  • Fire Truck Emergency Driver (5 miljoner nerladdningar)
  • Speed Boat Jet Ski Racing (5 miljoner nerladdningar)
  • Hoverboard Racing (5 miljoner nerladdningar)
  • Real Tractor Farming Simulator (5 miljoner nerladdningar)
  • Car Parking Challenge (5 miljoner nerladdningar)

Google har tagit bort samtliga berörda appar och spel från Play Store direkt efter att säkerhetsföretaget släppte sin rapport. Det betyder att ovanstående i listan – och många fler så klart – inte går att ladda ner mer.

Dock kan de fortfarande finnas kvar på miljontals mobiltelefoner runt om i världen. Om du vet med dig att du laddat ner någon av de ovanstående, då bör du omedelbart avinstallera appen.

Google har bedyrat att de tar säkerheten på Play Store på största allvar. Och att de ökar sina ansträngningar för att hindra skadlig appar från att dyka upp i appbutiken. Men det är tydligt att Google har en bit kvar och mycket att bevisa.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.