Google arbetar för högre säkerhet i Play Store

skadliga-appar-google-play-store-luiz

Högre säkerhet på Google Play Store. Android-utvecklare på Google har i ett blogginlägg detaljerat hur de arbetat för att göra apparna säkrare i appbutiken.

Om du laddar ner en applikation till Android från Google Play Store löper du betydligt mindre risk för att utsättas för skadlig kod. Närmare bestämt bara en åttondel så hög risk enligt Google.

I blogginlägget skriver Google att företaget har gjort en rad åtgärder under 2018 som ökar skyddet på Play Store. Bland annat infört nya policyer som ökat antalet appar som nekas lansering i appbutiken med 55 procent. Och många fler stängs av för brott om mot reglerna.

Google har även en helt ny policy som hindrar många appar från att läsa enhetens SMS och samtalshistorik. Något som påverkar en del legitima appar också, exempelvis utmärkta ACR som vi själva använder för samtalsinspelning.

Scannar 50 miljarder appar varje dag

  • Fokus för 2019 är användarnas integritet
  • Använder maskininlärning för att identifiera skadliga appar

En detalj som Google lyfter fram är att det ofta är samma konton som gång på gång gör allvarlig övertramp kring reglerna på Play Store. Närmare bestämt 80 procent, vilket är en anmärkningsvärt hög siffra.

Vi kan också nämna att Google söker igenom otroliga 50 miljarder appar varje dag för att hindra spridning av skadlig kod. Siffran är den totalt sammanräknade som kontrolleras på Android-användarnas mobiltelefoner.

Med maskininlärning använder Google smarta algoritmer som söker, identifierar och hittar potentiellt skadliga appar. Så kallade PHAs, eller Potentially Harmful Applications.

Du är aldrig skyddad på Google Play Store

  • Du är aldrig helt skyddad på Google Play Store
  • Var alltid försiktig och kritisk när du provar nya appar

Oavsett vilka skydd och hur många appar som Google stoppar så är du aldrig helt skyddad på Play Store.

Anledningen är enkel. Det finns alltid kryphål för kriminella och dåliga utvecklare att använda. Och även om Google – inom sin tid … hittar de dåliga apparna på Play Store så kan det dröja länge.

Tidigare i augusti förra året varnade en säkerhetsfirma Google om att de hittat 145 skadliga appar i appbutiken. Gratis VPN-appar kan göra mer än bara skydda användarna, och även på iOS finns skumrask-appar som stjäl data.

Det är viktigt att du kollar noga vilka appar du laddar ner och vad de vill komma åt på din mobiltelefon. Läs recensioner, kolla omdömen och är du det minsta osäker – avinstallera appen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.