Inga stora lanseringar från Blizzard under 2019

blizzard entertainment logo

Utgivaren Activision meddelar att det inte kommer några stora spellanseringar från Blizzard under 2019. Det betyder att alla som väntat uppföljare till Diablo 3 sannolikt får vänta mycket längre än många hoppats på.

Vi vet sen tidigare att Activision Blizzard planerat tunga släpp som World of Warcraft: Classic, Warcraft 3: Reforged och Diablo Immortal under 2019. Åtminstone de två förstnämnda är hett efterlängtade av många.

Och frågan är nu om de kommer att släppas som tänkt under 2019. Activision har inte avslöjat exakt vad de menar med ”stora spellanseringar”, så det lämnar ordentligt med tolkningsmån. Sannolikt handlar det om helt nya delar i befintliga spelserier.

”Turning to Blizzard, we expect materially lower financial performance this year,” Activision said on the call. ”2018 benefited from the release of World of Warcraft: Battle for Azeroth, whereas we are not planning a major frontline release for 2019.”

Det har tidigare rapporterats att Activision försökt trycka på för snabbare lanseringar från Blizzard. Vilket kanske är anledningen till att antalet utvecklare dramatiskt ökar medan många andra avdelningar minskar i storlek.

Betyder det här att Activision Blizzard går finansiellt dåligt?

Nej, bara att företaget inte nådde sina interna och investerarnas ekonomiska mål. Vilket kanske inte är så ”bara” eftersom det både påverkar framtida lanseringar och betyder att företaget sparkar 775 personer.

Activision Blizzard tittar nu på den interna strukturen i företaget och flyttar om på sina anställda för att prioritera andra delar än 2018. Det betyder bland annat att E-sport och support får stå tillbaka till fördel för utveckling.

En annan, kanske viktig detalj är att Activision tidigare släppt utvecklaren Bungie som nu inte längre går under utgivarens flagg. Detta efter ett åtta år långt samarbete. Anledningen är att Bungie inte lyckades så bra med Destiny 2 som Activision önskat.

Du kan se hela senaste finansrapporten för Activision här.

Vilka spel är garanterade att släppas under 2019?

  • Sekiro: Shadows Die Twice
  • Crash Team Racing: Nitro-Fueled
  • Call of Duty: Modern Warfare 4

Vi vet att minst Activision är utgivare för minst tre spel under 2019. Kanske fyra om Diablo Immortals faktiskt släpps i år.

Sekiro: Shadows Die Twice är spelet närmast lansering med ett släppdatum den 22 mars. Därefter kommer Crash Team Racing: Nitro-Fueled den 21 juni och Call of Duty: Modern Warfare 4 med ett ännu okänt lanseringsdatum.

Vilka spel ser du fram emot under 2019 – eller vilka spel hade du sett fram emot, men räknar inte med att de släpps förrän 2020? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.