Blizzard betalar anställda för att lämna företaget – försöker kapa kostnader

blizzard entertainment logo

Speljätten Blizzard uppges betala anställda för att de ska lämna företaget. Detta i ett försök att hitta mer kreativa sätt att kapa kostnader. Läs mer om hur Blizzard försöker dra ner på kostnaderna här.

Blizzard ska enligt en rapport från webbsajten Kotaku ha gett sin ekonomiavdelning större befogenheter till att kapa kostnader. Dessutom har budgetar för alla grupper inom företaget som inte skapar spel minskat.

En åtgärd som används för att dra ner på kostnaderna är att köpa ut anställda som får chansen att frivilligt lämna Blizzard. Åtgärden kallas internt för ”Career Crossroads” och möjligheten gavs initialt till support-anställda som arbetat inom företaget i minst fem år.

Vi har ett helt frivilligt program på olika platser runt om i världen som ger anställda en möjlighet att proaktivt hitta nya karriärsmöjligheter. Ingen tvingas eller uppmanas att vara med i programmet, men de som gör det har vi arbetat hårt för att göra det så lukrativt som möjligt för.

Blizzard till Kotaku (fritt översatt från engelska)

På senare tid har Career Crossroads breddats ytterligare. Den ska nu omfatta anställda som arbetar med kvalitetskontroll och IT. Detta enligt en källa till Kotaku som uppges arbeta nära åtgärdsprogrammet.

Minst 100 anställda lämnar Blizzard

Andra källor till Kotaku säger att fler än 100 anställda har accepterat att lämna Blizzard mot betalning. Samtliga från företagets kontor i staden Cork, Irland. Career Crossroads ska ha erbjudits vid flera tillfällen bara de senaste månaderna.

Blizzard säger till webbsajten Eurogamer att de inte aktivt uppmanar någon att ta deras erbjudande. Istället är det en proaktiv lösning som de anställda själva kan ta ställning till, och att det är helt fritt att tacka nej till erbjudandet.

En tidigare anställd på Blizzard som tackade ja bekräftar Blizzards uppgifter till Eurogamer.

Det var för bra för att tacka nej. Det är frivilligt, missförstå mig inte. Men när du ser en hög med pengar framför dig, gång på gång, då börjar man tappa hoppet och ser inte någon positiv situation i framtiden.

För varje gång som de anställda i Cork fick erbjudandet så ska erbjudandet ha sockrats lite extra. Exakt hur mycket som betalas är i skrivande stund okänt.

Heroes of the Storm
Stor kritik mot hur Blizzard hanterar Heroes of the Storm.

Blizzard försöker undvika negativ kritik i media

Blizzard har medvetet försökt hålla en så låg profil som möjligt med sina nedskärningar. Företaget uppges vilja kapa på så många ställen som möjligt, men att man försöker göra det där kritiken väntas vara minimal. Och ett sätt att minska kritiken är att försöka stoppa anställda från att prata med pressen.

Enligt källorna till Eurogamer och Kotaku är de inte tillåtna att prata med media. Varken de som är fortsatt anställda på Blizzard eller de som valt att acceptera erbjudandet om att få betalt för att avsluta sin anställning.

Trots det vet vi idag att det pågår en större process internt på Blizzard än vad företaget vill ge sken av. Uppgifter pekar på att ekonomi- och marknadsavdelningarna till stor del har beslutanderätt vid olika strategiska beslut, något som tidigare låg delvis hos utvecklarna.

Kotaku skriver att besluten hittills skonat avdelningar som inte sysslat med spelutveckling. Undantagsvis för anställda som arbetade med Heroes of the Storm – en grupp som påverkades genom uppsägningar och faktumet att eSport-programmet (till mångas förvåning) helt lades ner.

Stor oro kring Blizzard för 2019

Det vore konstigt om inte de anställda på Blizzard är rädda för vad som kommer att hända under 2019. Med allt fler nedskärningar, personal som sparkas och försöket att undvika omnämningar i media följer indikationer på problem inom företaget.

När ett företag erbjuder en växande summa pengar till personal som får möjlighet att lämna frivilligt, då vore det knappast förvånande om berörda riskerar att få sparken vid ett senare tillfälle. Och det finns knappast någon möjlighet för varken ägaren Activision eller Blizzard att mörka vad som pågår länge till.

Det ska bli intressant att följa utveckling kring Blizzard för 2019 och framåt. Företaget har rönt enorma framgångar med spel som Overwatch och World of Warcraft. Men också tagit rejäla sned steg, som med valet att presentera ett mobilexklusivt Diablo Immortal (något som inte togs emot positivt).

Frågan är nu – vad kommer att ske internt på Blizzard under 2019, och hur påverkar det spelarna? Vad tror du? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina tänka.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.