Activision Blizzard sparkar 775 anställda

activision-blizzard-logo

Activision Blizzard sparkar 775 anställda – trots att företaget hade rekordvinster under 2018. Det avslöjade VD:n Bobby Kotick under ett samtal med investerare tidigare i februari. Här är vad uppsägningarna betyder.

Trots att Activision Blizzard visar rekordvinster under förra året så har företaget bestämt sig för att sparka hundratals anställda. Det rör sig om totalt 775 personer, eller åtta procent av det totala antalet anställda.

Enligt ett brev från Blizzard VD:n J. Allen Brack har ett antal anställda redan fått lämna organisationen. Det gäller för flera delar av företaget; Activision, Blizzard, High Moon och King.

Varför sparkar Activision Blizzard anställda just nu?

Anledningen är att företaget inte nådde de mål som sattes för 2018, och för att förutsättningarna under 2019 har försämrats. Det gäller främst avdelningar som inte rör utveckling av spel, bland annat E-sport och support.

Nyheten om att anställda tvingas föregås av flera månaders intensiva rykten. Vi har tidigare skrivit om hur Blizzard betalat anställda för att lämna frivilligt, men åtgärden var inte tillräcklig.

“Over the last few years, many of our non-development teams expanded to support various needs. Currently staffing levels on some teams are out of proportion with our current release slate. This means we need to scale down some areas of our organization. I’m sorry to share that we will be parting ways with some of our colleagues in the U.S. today. In our regional offices, we anticipate similar evaluations, subject to local requirements.”

J. Allen Brack

Och för bara några dagar sedan börjar det komma uppgifter om att uppsägningar var bara dagar bort. Något som idag bekräftas av bland annat webbsajten Kotaku.

Går de anställda som sparkas helt lottlösa?

Inte om vi sak tro Blizzard. Enligt företagets VD får de som lämnar företaget ett generöst avgångsvederlag. Det omfattar bland annat följande:

  • Sjuk- och hälsoförsäkring
  • Jobbcoaching
  • Hjälp med jobbplaceringar
  • Vinstbonusar för föregående år

Blizzard har sen tidigare utbetalning av bonusar två gånger per år. Storleken på bonusen bestäms av hur bra det går för företaget.

Situationen för de anställda är mycket bättre än de som arbetade på Telltale. I de fallen betydde sparken att de anställda fick gå helt lottlösa, i princip på stående fot.

diablo-immortal-barbarian
Diablo Immortal

Hur påverkar uppsägningarna befintliga och nya spel?

Det finns inga indikationer på att utvecklingen av både befintliga och nya spel påverkas överhuvudtaget. Åtminstone inte direkt via uppsägningar.

Däremot finns uppgifter om att ekonomi- och marknadsavdelningarna har fått större mandat kring bestämmelser av vad som ska släppas framöver. Och det oroar såväl utvecklare som fans världen över.

Bekräftat är att spelserierna Call of Duty och Diablo förstärks samtidigt som andra avdelningar minskar i storlek. Och inte minst Diablo kan behöva all förstärkning som går att få; kommande mobilspelet Diablo Immortal har kritiserats stenhårt sen det avtäcktes under BlizzCon 2018.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.