Gratis VPN-appar är skadliga för användarna – här är listan

VPN

Mängder av gratis VPN-appar har avslöjats som direkt skadliga för användarna. Antingen har de allvarliga säkerhetshål eller så installerar de malware på telefonerna som använder apparna.


Det kan vara lockande att använda en VPN-app som är gratis. Kostnadsfri säkerhet är ju bra, eller hur? Men det finns alltid en bra anledning till varför något är gratis, och ofta får man betala på något annat vis än med pengar.

Enligt säkerhetsföretaget Metrics Lab är var femte gratis VPN-app på Google Play Store skadlig för användarna. Antingen har de mängder av buggar, allvarliga sårbarheter eller är källor till farlig malware. Det avslöjas i en nyligen utförd studie.

Och skrämmande är att apparna tillsammans har installerats fler än 260 miljoner gånger. Detta enligt Googles officiella siffror.

När Metrics Lab sammanställer sina fynd talar siffrorna ett tydligt språk.


 • 25 procent av VPN-apparna skyddar inte användarna på grund av integritetsproblem, som DNS-läckor
 • 85 procent kräver onödigt många behörigheter, som kan användas för att bryta användarnas integritet
 • 18 procent av apparna indikerade för malware när de scannades av säkerhetsprogram

De två mest nerladdade gratis VPN-apparna är Hotspot Shield Free och SuperVPN. De har 50 miljoner nerladdningar vardera, och båda kräver onödigt många behörigheter. Dessutom har SuperVPN DNS-läckor som avslöjar användarens IP-adress.

Så här säger Simon Migliano som är ansvarig för studien:

Det ökande konsumentintresset för gratis vpn-tjänster fångas upp av opportunistiska Android-utvecklare som tar vara på såväl bristen på kunskap om produkttypen som Googles minimala översyn av Play-butiken. Givet hur viktigt det är för användarna att kunna dölja sin plats med hjälp av en vpn-tjänst är det oroväckande hur pass många appar som innehåller kod för att spåra dem.

10 mest nerladdade och skadliga VPN-apparna på Play Store:

 1. Hotspot Shield Free
 2. SuperVPN
 3. Hi VPN
 4. Hotspot Shield Basic
 5. Psiphon Pro
 6. Turbo VPN
 7. VPN Master
 8. Snap VPN
 9. Hola
 10. SpeedVPN

Du kan se hela listan på webbsajten top10vpn.com.

Det är viktigt att du väljer en VPN-tjänst som har ett erkänt bra rykte och som otvivelaktigt skyddar din integritet. Vi på Tekniksmart föredrar svenska OVPN, men det finns så klart många andra alternativ. Exempelvis ExpressVPN och Mullvad.

Osäker på vad du ska kolla efter för att välja rätt bland alla VPN-tjänster? Här kan du läsa allt om vad du ska kolla efter. Och om du inte vet man kan använda en VPN till så kan du läsa om det här. Lycka till i valet!