Apple har släppt den första beta-versionen av kommande iOS 10.3 och med det får vi bland annat ett nytt filsystem för iPhone och iPad. Nya versionen bjuder även på en sökfunktion för att hitta borttappade AirPods-hörlurar.
Om vi ska börja med filsystemet så heter det Apple File System, eller kort APFS, och introducerades först under WWDC i juni 2016. Målet är att erbjuda ett säkrare filsystem för alla Apples mobila enheter med ökat stöd för kryptering och förbättringar kring hantering av data på minneskretsar.
När du uppdaterar din iPhone eller iPad med iOS 10.3 konverteras filsystemet automatiskt till APFS och ersätter det befintliga filsystemet HFS+ som funnits på plats sen 1998. HFS+ har givetvis fått en hel mängd förbättringar genom åren, men nu tar Apple steget mot ett modernare och säkrare filsystem som är bättre lämpat för dagens kraftfulla mobiltelefoner och surfplattor.
Att Apple File System är framtiden märks inte minst på att företaget tidigare har uttalat ett mål om att ta APFS till alla enheter som de stöder idag. Det betyder samtliga Mac-datorer, iPhone-telefoner, iPad-surfplattor, Watch-klockor, iPod-mediaspelare och inte minst Apple TV. Exakt vilka modeller som får APFS återstår att se.
Hitta dina AirPods med iOS 10.3
En välkommen nyhet är att Apple har byggt in stöd för att hitta hörlurarna AirPods med iOS 10.3. Funktionen har bakats in med befintliga Hitta min iPhone och med det förstår vi varför Apple tog bort applikationen Finder for AirPods tidigare i år.
För att hitta en borttappad AirPod måste du vara inom räckhåll för Bluetooth-anslutningen till en mobiltelefon. Det betyder att du, till skillnad från en iPhone som använder GPS för positionering, inte kan hitta din hörlur om du inte är inom cirka tio meters håll från den.
När telefonen hittar din AirPod kan ljud spelas upp på hög volym så du kan lokalisera den minimala, vita enheten. Smart nog har Apple även byggt in stöd för att stänga av ljudet i den AirPod som du inte har tappat bort och på så vis slipper du höra samma uppspelning i båda.
Apple varnar om att du inte bör ha den andra AirPod-enheten i örat när telefonen spelar upp ljudet till enheterna. Ljudnivån är så hög att hörseln riskerar att ta skada, eller åtminstone ge upphov till obehag.
Du kan även få en mycket generell lokalisering på en karta i applikationen Hitta min iPhone, men det hjälper inte speciellt mycket eftersom positioneringen inte är exakt.
iOS 10.3 förbättrar Safari, Siri och CarPlay
Andra nyheter som inte lyfts fram lika hårt av Apple är att bland annat webbläsaren Safari, assistenten Siri och CarPlay har fått uppdateringar med iOS 10.3.
Siri kan nu ge svar på de senaste cricket-resultaten från Indian Premier League och International Cricket Council, vilket kanske inte är något direkt riktat mot svenska användare.
Safari har nu stöd för inställningen Reduced Motion som introducerades med iOS 10. Funktionen är till för att minska risken för huvudvärk och annat obehag som kan uppstå från de animationer som iOS visar. Exempelvis när applikationer startar.
CarPlay har nu snabbåtkomst till de tre senast använda applikationerna i iOS 10.3 utan att användaren behöver gå via hemskärmen. CarPlay har också fått snabbåtkomst till musikalbum i Music-applikationen.
Andra nyheter med iOS 10.3
Slutligen kan vi nämna att iOS 10.3 har fått nya säkerhetsinställningar för användarna, den inbyggda Podcasts-applikationen har fått en widget och app-utvecklare har fått förbättringar kring hur de kan be användarna om ett omdöme på App Store.
Vad som saknas och som många hoppat på är ett Theater Mode, eller filmläge som vi kan kalla det. Det kommer istället till watchOS 3.2 och är tänkt att minska störande ljus och ljud från Apple Watch när man exempelvis tittar på film, antingen på telefonen eller i en biosalong.
När bioläget aktiveras kan Apple Watch fortfarande ta emot notifieringar från en iPhone, men skärmen tänds inte när man höjer armen och för att se något måste man aktivt trycka på skärmen med ett finger. Funktionen implementerades redan med watchOS 3.1.3 men först med nya watchOS 3.2 kommer den att aktiveras för användarna
Läs mer hos 9to5mac.com om alla nyheter som introducerats med första beta-versionen av iOS 10.3.
Testa beta-versionerna av iOS 10.3 och watchOS 3.2
Om du vill testa de nya beta-versionerna kan du registrera dig som testare hos Apple. Det är kostnadsfritt och du får tillgång till de officiella publika beta-versionerna innan den färdiga mjukvaran släpps. Givetvis gäller det att vara lite försiktig eftersom det kan finnas allvarliga buggar och sårbarheter som kan ställa till det — så nu har du blivit varnad.
Börja med att gå till Apple Beta Software Program och registrera dig (eller logga in om du redan har ett konto). Följ instruktionerna för att bli en beta-testare, det tar bara några minuter innan du är igång. Tänk på att alltid säkerhetskopiera alla dina viktiga filer med iTunes innan du kör igång. Det finns alltid en risk att något liknande med den här otrevliga Watch-händelsen upprepas.
Lämna ett svar
Visa kommentarer