Z-Wave LR (Long Range) är här – släppt i Europa

Z-Wave LR (Long Range)

Z-Wave LR (Long Range) är äntligen lanserad i Europa och tillverkare kan använda specifikationerna i sina kommande produkter. Här är allt du måste veta om Z-Wave LR.

Det här är Z-Wave LR

Z-Wave LR är ett så kallat protokoll för kommunikation mellan smarta prylar. Den nya standarden är ett komplement till befintliga Z-Wave med en extra fördel – räckvidden har ökat och gör att enheterna kan prata med varandra på betydligt längre avstånd.

Fördelarna med Z-Wave LR

Z-Wave LR har mycket längre räckvidd än de 100 meter per ”hopp” som Z-Wave stöder, och gör att du kan ha större avstånd mellan dina enheter i hemmet. Flera ”miles” ska standarden tillåta enligt specifikationerna.

Upp till 30 dBm stöds med nya radiokretsarna i 800-serien.

Energieffektiviteten är fortsatt hög, så pass att vissa supereffektiva enheter kan fungera i upp till 10 år på ett vanligt knappcellsbatteri.

Du kan ansluta upp till 4 000 prylar där gamla Z-Wave ”bara” klarar 232 samtidigt ansluta enheter.

Radiokretsen i senaste 800-serien justerar styrkan på signalen som skickas – varje gång. Dynamisk hantering gör att strömförbrukningen minskar och livstiden på batteriet ökar.

Standarden är bakåtkompatibel och fungerar med alla dina befintliga, Z-Wave kompatibla enheter idag.

Lästips: Philips Hue får Matter – men stödet försenas

Visste du att?
1 mile är 1,61 kilometer (eller 5 280 fot / 1 760 yards).

Tusentals certifierade Z-Wave enheter

Det finns idag uppåt 100 miljoner enheter på marknaden som använder Z-Wave. Om du vill fylla på ditt smarta hem med nya prylar finns runt 4 300 produkter att välja på.

Det är ett brett och välsorterat sortiment för vilket smart hem som helst.

Om du vill skaffa en produkt som stöder senaste Z-Wave LR blir det värre. I skrivande stund finns bara ett 50-tal att välja på i butikerna, många finns inte här i Sverige än.

Tänk på att kolla noga vad som stöds innan du öppnar plånboken. Kolla efter Z-Wave LR-märkning och finns i det kan du kolla om enheten använder senaste kommunikationschippet i 800-serien. Den senare är ingen garanti för LR-stöd, men det ökar chansen eftersom chippet är ett måste för Long Range-användning.

Z-Wave LR konkurrerar med Matter

Z-Wave LR är en direkt konkurrent till Matter.

Avi Rosenthal är den nuvarande ordföranden på styrelsen för Z-Wave Alliance. Han säger i ett uttalande att Matter är både en konkurrent och en möjlighet.

Ser jag Matter som konkurrens? Absolut gör jag det. Ser jag också Matter som en möjlighet? Absolut gör jag det.

Han förklarar det som att Z-Wave Alliance inte ser Matter och Z-Wave som ”vi och dem”, utan som en möjlighet att arbeta tillsammans för ett gemensamt mål.

Avi säger också att han vill att de ska vara en del av konversationen. Exakt vad det betyder för framtida utveckling av Z-Wave och Matter återstår att se.

Via The Ambient och Silabs.com

När släpps de första prylarna i Europa?

Med en färdig standard vars protokoll är redo att implementeras i smarta hem-prylar redan idag lär det inte dröja länge innan de första prylarna når de europeiska butikerna.

Just nu finns inga uppgifter om när svenska butiker tar in kompatibla produkter i sortimenten. Vi bevakar och uppdaterar så fort det finns mer information.

FAQ

Vad är Z-Wave LR?

Z-Wave LR är ett energieffektivt kommunikationsprotokoll för smarta prylar. Protokollet kompletterar gamla Z-Wave med längre räckvidd och full bakåtkompatibilitet.

Är Z-Wave LR bakåtkompatibel med Z-Wave?

Ja, alla dina nya prylar kan användas i samma uppsättning för smarta hem som Z-Wave. Du får bara inte alla fördelar som Long Range-protokollet ger.

Vad är nytt med Z-Wave LR?

Stöd för tusentals samtidigt anslutna enheter (upp till 4 000)
Betydligt längre räckvidd (mer än 1 kilometer)
Upp till 30 dBm med nya radiokretsarna i 800-serien
Hög energieffektivitet och långa batteritider
Automatisk hantering av radiostyrkan

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.