Test: JBL Tour Pro 3 – utmärkta för både Android & iOS

JBL Tour Pro 3

JBL Tour Pro 3 är de första in-ear-lurarna som jag rekommenderar till både Android och iOS. Aldrig tidigare har jag kunnat säga att ett par hörlurar antingen slår eller är direkt jämförbara med AirPods på en iPhone – men nu verkar det som att JBL har lyckats.

Nej, allt är inte toppen med Tour Pro 3. Hörlurarna har sina utmaningar, precis som alla andra produkter. Men det är småsaker som är mer irriterande än att vara rena dealbreakers. Vilket är tur eftersom de här lurarna har ett rekommenderat pris på 3 500 kronor.

Här är mina tankar, tycken och funderingar om hörlurarna efter de första dagarna med Tour Pro 3. Jag har använt en iPhone 15 Pro och en Pixel Pro 7 som testtelefoner, samt parkopplat lurarna med en Macbook Pro M3. Hörlurarna är ett recensionexemplar tillhandahållen av tillverkaren.

Specifikationerna

Elementstorlek10,2 mm
BluetoothBluetooth 5.3
Vikt5,6 gram (per hörlur), 71,8 gram (etui)
BatteritidUpp till 44 timmar
AppstödAndroid, iOS
FlerpunktsanslutningJa, upp till två enheter
BrusreduceringJa, aktiv
LaddningUSB-C, trådlöst med Qi
KodekarLDAC, AAC, SBS
VattentålighetIP55
Medföljande tillbehör1 x USB-C till USB-C
1 x USB-C till 3,5 mm
1 x USB-C laddningskabel
6 x öronpluppar (XS, S, M, L, XL, Foam L)
jbl tour pro 3 press 1
Den stora skärmen är väldigt användbar – speciellt på iOS. Foto: JBL

Saker som är bra med Tour Pro 3

Här är några saker som jag tycker är riktigt bra med Tour Pro 3, och några saker som hade kunnat vara snäppet bättre.

Skärmen på laddningsetuit

Det här är den stora detaljen som gör att Tour Pro 3 fungerar lika bra på din iPhone som en Android-telefon. Skärmen på laddningsetuit ger dig information om hörlurarna, styr uppspelningen och kan användas för att ändra de viktigaste inställningarna.

Bara att kunna se batterinivån på både hörlurarna och laddningsetuit är guld värd. Med alla andra hörlurar har du på sin höjd en liten LED-indikator som visar en ungefärlig batterinivå. Vill du veta om hörlurarna är helt urladdade eller inte måste du koppla dem till din telefon. Men inte med Tour Pro 3 – bara aktivera skärmen så ser du batterinivån direkt. Det är magiskt!

Förutom batterinivån kan du styra uppspelningen, ändra volymen, ställa in önskad brusreducering, byta bakgrundsbild och mer. De flesta inställningarna kommer du troligtvis aldrig göra på den lilla skärmen. Men de finns där om du skulle behöva dem.

Det enda jag egentligen kan anmärka på är att det inte att välja vad skärmen ska visa. Jag kommer aldrig ändra inställningen för rumsligt ljud, så varför kan jag inte ta bort den? En annan sak är att skärmen inte är speciellt responsiv. Det tar några försök innan jag lyckas trycka bort skärmen med aviseringar från telefonen.

Överlag är dock skärmen en fullträff för hörlurar som fungerar med både Android och iOS.

Appen

Precis som skärmen så är appen nästan en fullträff. Nästan. Appen heter JBL Headphones och finns att ladda ner kostnadsfritt från appbutikerna. Du hittar den här:

  • JBL Headphones för Android
  • JBL Headphones för iOS

Från appen gör du alla tänkbara inställningar och uppdaterar mjukvaran för såväl hörlurar som laddningsetui. Du kan kolla om lurarna sitter ordentligt i öronen genom att spela en testton, lyssna på lugnande ljud från naturen och kontrollera brusreduceringen.

Appen är uppdelad i tre delar: General, Audio och Others. Här är vad de innehåller:

GeneralAudioOthers
Ear Tip Sound SettingsEqualizerRelax Sound
Ambient Sounc ControlAdaptive EQFind My Buds
Smart Charging Case SettingsSpatial SoundPower Saving
Check My Best FitPersoni-FiSupport
Smart TalkLeft / Right Sound Balance
Personal Sound AmplificationMax Volume Limiter
Smart Audio & VideoSound Level Optimizer
Smart AutomationSound Setting
GesturesVoice Setting
Voice PromptsVoiceAware
SilentNowPrivate Call Mode

JBL Tour Pro 3 har många funktioner, men de är lätta att använda och du kan läsa enkla beskrivningar till allt så att du ändrar vad du faktiskt tror att du ändrar.

Vet du inte vad ”Voice Setting” och ”Sound Setting” är under sektionen för samtal? Inga problem, tryck på den lilla informationsikonen så ser du att Sound Setting ändrar tonen på den andra personen i samtalet medan Voice Setting ändrar tonen på din egen röst. Vill du låta gällare? Inga problem. Vill du att din röst ska upplevas som mer basig och kraftfull? Det går det med. Du kan även normalisera ljudet så att motparten antingen låter högre eller tystare beroende. Smidigt och bra!

En varning: Byter du mellan silikon- och memoryfoam-plupparna växlar du även det i appen. Beroende på vad du använder måste hörlurarna ställas in för att optimera ljudet för skillnaden i hur de sitter i öronen. Varje gång du byter kopplas lurarna ifrån vilket är lite irriterande, men det är inte något du gör speciellt ofta ändå.

jbl tour pro 3 tekniksmart 2 2024
Många öronpluppar ökar chansen att Tour Pro 3 sitter bra i dina öron.

Passform och design

Okej, det här är inte det viktigaste du kanske kan tänka dig. Men det följer faktiskt med fem storlekar av silikonplupparna och även ett par normalstora i minnesskum. För mina normalstora öron i 40-årsåldern fungerar storleken ”M” hur bra som helst. Min tonåring till son däremot kände att det saknades en mellanstorlek mellan ”S” och ”M”.

Storleken på själva hörlurarna spelar också roll i passformen. Själva lurarna upplever jag som något större än mina AirPods Pro 2 med mer ”närvaro” inuti öronen. De känns mer när de sitter där. Det är dock inget problem utan mer av en anmärkning för dig som är tänkbar köpare.

Stjälken på lurarna är lagom lång för de här lurarna. Jag gillar faktumet att de är platta och touchfunktionen på lurarna ger bra återkoppling. Det tar en stund att vänja om sig från stjälkknapparna på mina AirPods Pro 2, men så fort hjärnan vanda sig vid den nya platsen så var det inga konstigheter.

Ljudkvaliteten

JBL Tour Pro 3 har en omarbetad insida med nya 11-millimeters hörlurselement som ska ge lurarna vassare ljudkvalitet än föregångaren Tour Pro 2. Huruvida ljudet har blivit bättre vet jag inte, men klart är att Tour Pro 3 levererar ett välbalanserat och behagligt ljud som passar både musik och podcasts.

Detaljerna och separationen av både instrument och sång är hög. Hörlurarnas så kallade ”soundstage” är utmärkt med en tydlig känsla av bredd i låtarna. Diskanten har en behaglig nivå utan att slå igenom för skarpt som exempelvis Galaxy Buds 3 Pro gör, och basen slår taktfast utan att bullra eller ta över.

Ännu bättre blir det om du använder den inbyggda funktionen för örontest som skapar en personlig profil för din uppspelning. Funktionen heter ”Personi-Fi” och den tar några minuter att utföra. När du startar testet spelas först hela spektrumet av toner i vänster öra och därefter i höger öra. Du får sedan en ungefärlig bild av hur bra (eller dåligt) du hör kring olika frekvenser, och lurarna ställs in för att kompensera för eventuellt bortfall i frekvensomfång.

Överlag måste jag säga att Tour Pro 3 levererar ordentligt på ljudkvaliteten. Både musik och podcasts låter utmärkt, och även samtal fungerar riktigt fint. De inbyggda mikrofonerna plockade upp min röst utan svårighet även när det blåser ut. De andra i samtalen lät detaljerade och klara utan att det blev burkigt eller andra tråkigheter.

jbl tour pro 3 press 2
Tour Pro 3 är ruskigt bra på att brusreducera omgivningen. Foto: JBL

Brusreduceringen

Om skärmen på laddningsetuit är huvudnumret så är brusreduceringen en stark tvåa. För brusreduceringen i Tour Pro 3 är föredömligt bra. Så pass bra att ljuden från omgivningen till större delen känns som viskningar eller förnimmelser när den är igång.

Visst hör jag de gälla ropen från barn som spelar fotboll och bilar har en tendens att tränga igenom även den bästa reduceringen. Men hörlurarna är riktigt bra på att reducera de värsta och mest störande ljuden från omgivningen. Det är skumt att inte höra sina egna steg när man är på promenad eller när man ser munnen röra sig när en förbipasserande hälsar helt ljudlöst.

Det finns tre lägen för brusreduceringen: Noice Cancelling, Ambient Aware och TalkThru.

  • Noice Cancelling är för situationer när du vill minimera ljuden från din omgivning. Du kan antingen ställa in styrkan på reduceringen manuellt eller låta hörlurarna analysera situationen för att sköta det helt automatiskt. Det är den senare jag föredrar eftersom skillnaderna är så små. Det finns ingen poäng att göra ställa in brusreduceringen själv i det här fallet.
  • Ambient Aware låter dig höra allt viktigt från omgivningen, som bilar när de kryper upp bakom dig och tal när du samtalar med någon. Samtidigt minimeras oönskat ljud från exempelvis mopeder som kör förbi eller ljuden från byggarbetsplatsen du passerar.
  • TalkThru är läget som fokuserar på samtal. Talet förstärks medan alla andra ljud minimeras. Personligen använde jag inte TalkThru mer än för att testa det kort under recensionen. Jag tar nämligen alltid ur in-ear-lurarna när jag pratar med någon, så den här funktionen hade ändå inte hjälpt mig något.

En sak jag noterade om brusreduceringen var att hörlurarna slutade svara på inställningarna i mobilappen. Specifikt vägrade de byta mellan de olika lägena tills jag stängt av och satt på dem igen. Under dagarna jag recenserade hörlurarna hände det en enda gång.

Batteritiden

Batteritiden är väl tilltagen och inte en enda gång under recensionen kände jag att batterinivån kröp för långt ner på den röda skalan.

Enligt tillverkaren har lurarna upp till åtta timmars batteritid medan etuit ger upp till 24 timmar extra. Om du har brusreduceringen aktiverad vill säga. Utan brusreducering ökar tiden till totalt 44 timmar som bäst, men det vågar jag mena är att ta i från tårna och lite till.

Du kan absolut gå några dagar med Tour Pro 3 utan att behöva leta fram laddningskabeln och när du väl behöver göra det kan du enkelt snabbladda i fem minuter för hela tre timmars batteritid – med brusreducering!

Anslutningar

JBL Tour Pro 3 använder Bluetooth som primär ljudkälla och det är version 5.3 som gäller. Visst hade vi gärna sett Bluetooth 5.4 med tanke på hur nya och dyra hörlurarna är, men det är inte heller något som drar av på slutbetyget.

Du kan lyssna direkt från exempelvis din mobiltelefon eller dator, eller ansluta laddningsetuit till en ljudkälla via den tillhörande ljudkabeln, och lyssna den vägen. Bara koppla ihop etuit med exempelvis underhållningssystemet på flygplanet så strömmar musiken från skivspelaren, via kabeln till etuit och sen trådlöst till hörlurarna.

Via Bluetooth är det framför allt LDAC som gäller för dig som har en Android-telefon alternativt AAC för iPhone-användare. Något stöd för aptX-kodekarna finns inte.

En spännande detalj är att Tour Pro 3 har stöd för Auracast.

Auracast är en ny teknik som använder Bluetooth för att göra det möjligt att skicka ljud till flera enheter samtidigt. Tänk på det som en radiostation, men för dina trådlösa hörlurar. Normalt sett kan du bara koppla dina hörlurar till en enhet åt gången, som din telefon eller dator. Med Auracast kan du ansluta flera hörlurar till samma ljudkälla samtidigt, så att flera personer kan lyssna på samma musik eller ljud, utan att behöva dela hörlurar.

Fördelen med Auracast är framför allt att PA-system på exempelvis flygplatser kan sända ut meddelanden till alla kompatibla hörlurar. Du lyssnar på din musik eller podcast som vanligt och när det är ett meddelande spelas det direkt i hörlurarna.

jbl tour pro 3 tekniksmart 1 2024
Laddningsetuit är rejält tilltaget.

Det här måste du tänka på om Tour Pro 3

Priset

JBL Tour Pro 3 är inte de billigaste hörlurarna på marknaden. Faktum är att de är betydligt dyrare än flera andra populära modeller som Apple AirPods Pro 2, Sony WF-1000XM5 och Bose QuietComfort Ultra. I runda slängar tusenlappen dyrare just nu.

Dyrare eller inte, Tour Pro 3 har tekniken, funktionerna och ljudkvaliteten för att övertyga i segmentet. Så pass att jag kan rekommendera hörlurarna framför konkurrenterna – även om du har en iPhone.

Men! Det förutsätter att du klarar dig utan den täta integreringen med Apples ekosystem som bara AirPods-serien erbjuder. Har du en Android-telefon är Tour Pro 3 ett självklart val.

Se pris hos JBL eller kolla priset hos svenska återförsäljare på Prisjakt.

Designen

Laddningsetuit är rejält tilltaget med en storlek som har fått flera personer i min närhet att reagera. Det här är ett etui som märks på skrivbordet och ännu mer i byxfickan. Dessutom är plasten inte lika solid som med andra hörlurar. Om vi jämför med Galaxy Buds 3 Pro vars etui är något av de bäst välbyggda jag någonsin hållit i så har Tour Pro 3 en bit kvar.

Med det sagt är inte laddningsetuit dåligt byggt. Inte ens i närheten. Plasten står emot alla försök att knipa åt med händerna runt om, utan att knirka eller knaka. Locket har ett visst mån av rörelse i sidled när det är stängt, men när etuit är öppet finns inte samma känsla. Bra där.

En viktig detalj är så klart skärmen som är den största osäkerheten kring designen. Jag hade absolut satt ett skärmskydd av härdat glas om den möjligheten finns för att skydda från repor. Allra minst ett plastglas, även om det kanske inte ser så fint ut. Hållbarhet slår visuell glans i min bok.

En summering och slutsats

JBL Tour Pro 3 är riktigt bra hörlurar. De låter bra, har utmärkt brusreducering, batteritiden är lång, appen är funktionsrik och lättanvänd, och skärmen är ett mycket praktiskt tillskott. Samtidigt ÄR prislappen hög jämfört med konkurrenterna, laddningsetuit är stort och iPhone-användare kommer sannolikt titta mer åt AirPods-serien. Men låt inte Tour Pro 3 gå dig obemärkt förbi utan att åtminstone kolla på lurarna. De är väl värda sina kronor och kanske har vi årets in-ear-lurar 2024 i handen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.