Wacom har presenterat två nya ritplattor i Cintiq Pro-serien. Skärmstorlekarna är 24 respektive 32 tum, båda med 4K-upplösning och stöd för Pro Pen 2.
De båda modellerna är de största hittills från Wacom och skärmytan använder glas som går från kant till kant på enheterna. Cirkapriserna är 1 999 dollar respektive 3 299 dollar och lansering sker i januari 2018.
Tråkigt nog är det här allt vi känner till i skrivande stund om de nya modellerna. Wacom har bara gett glimtar av ritplattorna i släppta bilder, men vi hoppas så klart få en klarar bild inom en överskådlig framtid.
Precis som tidigare är Cintiq Pro-modellerna fortfarande beroende av en ackompanjerande dator för att fungera. Stöd finns för både Windows och Mac, precis som tidigare och som med företagets Intuos Pro-modeller.
Wacom går direkt efter Microsoft och Surface Studio med sina nya modeller, speciellt den större ritplattan. Skillnaden är att Studio Pro är en komplett dator medan Cintiq Pro-plattorna endast är skärmar utan nödvändig hårdvara för att vara fristående.
Det finns idag två Cintiq Pro-modeller på 13- respektive 16 tum med prislappar kring 11 000 kronor till 16 000 kronor. Nya 32-tumsmodellen är prismässigt ett stort steg uppåt med extrema 35 000 kronor inklusive moms, omräknat från dollar.
Men så får man också en mycket större skärm än tidigare modeller kunde erbjuda. Och då har vi inte tagit med 27-tumsmodellen i Cintiq QHD-serien i beräkningarna.
Huruvida Wacom har lyckats med sina nya modeller eller inte återstår att se. Serien med ritplattor har ett relativt gott rykte om sig sen tidigare och Intuos Pro lika så. Men på senare tid har Wacom gång på gång misslyckats med sin kommunikation till användarna, och frågan är företagets ovilja att prata om problem börjar synas i produkterna.
Vi har många funderingar kring Intuos Pro 2017 som på flera punkter känns designad för att dra in mer pengar till Wacom istället för att ge användarna vad de behöver. Vi hoppas innerligt att Cintiq Pro-modellerna inte har samma drag av ekonomisk desperation (eller ska vi kalla det designmissar?).
Lämna ett svar
Visa kommentarer