Wacom samlar data om vilka appar du använder i macOS

wacom one 2020

Tillverkaren Wacom samlar känslig information användarna via sina drivrutiner till macOS. När du öppnar en app noterar Wacom detta och lagrar hos tillverkaren.


Vad har hänt?

Ingenjören Robert Heaton har noterat att datorer med ansluten Wacom-platta loggar alla applikationer som öppnas i macOS. Informationen skickas sedan till en Google Analytics-server som Wacom kontrollerar. Allt sker utan att Wacom öppet talar om det för användarna och även om man kan stänga av insamlingen så är det en opt-out-funktion.

Vilken information samlar Wacom om användarna?

Enligt Wacom samlar de inte in personlig information som kan identifiera enskilda användare.

Med det sagt godkänner användarna en integritetspolicy från Wacom som säger att företaget kan samla in aggregerad användardata, teknisk information och information om hårdvara”.

Robert Heaton satte upp en så kallad proxy för att kunna analysera den data som Wacom regelbundet samlade på sig om hans dator. Vad han hittade var att Wacom loggade precis alla applikationer som han öppnade, när de öppnades och en textsträng för identifiering.


Varför vill Wacom samla in data om applikationer?

I princip alla företag samlar in data på ett eller annat vis idag. Anledningen varierar, men standardsvaret hos många är att de göra det för kvalitets- och utvecklingssyfte.

Även Wacom gömmer sig bakom den förklaringen i ett uttalande till webbsajten The Verge.

Initialt svarade företaget till Robert Heaton att de samlade data för att “skydda datorn från applikationer som inte nedladdats via App Store”.

Lästips: Wacom One: 13-tums ritplatta för Windows, macOS & Android

Exakt hur datorn ska skyddas genom att skicka all app-data till Wacom förtäljer dock inte historien, och det känns knappast rättfärdigt att företaget behöver veta hur jag öppnar mina appar för en sådan sak.

Stäng av data-insamlingen till Wacom i macOS

  1. Öppna Wacom Desktop Center
  2. Klicka på “More” i övre högra hörnet
  3. Välj “Privacy Settings”
  4. Hitta inställningen “Participate Wacom Experience Program” > Sätt inställningen till off
  5. Klart

Har Wacom tillgång till identifierande data om mig?

Nej, åtminstone inte enligt Wacom själva. Företaget säger till The Verge att mjukvaran till deras Wacom-plattor visserligen samlar app-data och information om hur du använder deras produkter samt egna inställnings-appar, men att allt aggregeras och anonymiseras.

I ett uttalande säger Wacom att de inte har åtkomst till personlig data, inte kan härleda insamlad data till någon individ och inte kan se vad individer skapar i någon app överhuvudtaget.