Wacom One: 13-tums ritplatta för Windows, macOS & Android

wacom one 2020

Wacom One är en ny ritplatta som fungerar med Windows, macOS och Android. Det är en 13-tumsmodell som kompletterar den anslutna datorn, snarare än en fristående produkt. Det är också den första modellen hittills som fungerar fullt ut med Android.


Wacom One är en kostsam ritplatta med en prislapp på 400 USD, eller cirka 4 700 kronor inklusive moms. Den 13-tum stora skärmen har upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar och kan vinklas upp till 19 grader för en smidigare ritvinkel.

Ritplattan är designad för att användas med styluspennor i Wacom One EMR-serien med upp till 4 096 nivåer av tryckkänslighet och 60-graders ritvinkel. Wacom One klarar både vänster- och högerhänta utan problem.

Låter bra? Vad som däremot inte är lika trevligt är att Wacom One inte har stöd för USB-C. Vilket betyder att du måste ansluta både HDMI och USB till din bildkälla. Det betyder i sin tur att mobiler eller surfplattor med Android måste använda en port-hubb.

Wacom One känns som att rita på ett papper

En fördel med Wacom One är att texturen påminner om när man ritar på vanligt papper. Det ger en trevligare känsla än många billigare varianter som är mer glatta i sin yta.


Den tillhörande styluspennan är batterifri, skärmen gör att du alltid ser direkt vad du ritar på och storleken är nära A4-formatet vilket är en perfekt storlek att börja med för många.

Wacom One är tillgänglig idag via bland annat tillverkarens officiella webbsajt. Cirkapriset är som ovan nämnt 400 USD, eller cirka 4 700 kronor. Då får du både ritplattan och en styluspenna.