Samsung Galaxy Chromebook: 4K-skärm & nya generationens Intel Core i5-processor

samsung galaxy chromebook

Samsung Galaxy Chromebook är den första Chrome OS-datorn med AMOLED-skärm och 4K-upplösning. Modellen använder en tionde generationens Intel Core-processor och har ett riktpris på skyhöga 11 750 kronor.

Samsung Galaxy Chromebook kommer att släppas under första kvartalet 2020. Då med en 13,3-tums AMOLED-skärm som har upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar.

Det är en pekskärm med HDR400-stöd, vilket betyder en maximal ljusstyrka på 400 nits. Väldigt lågt för att vara en HDR-kapabel skärm, men det är åtminstone en välkommen funktion för både spel och film.

https://www.youtube.com/watch?v=NNt_0j30mJE

Samsung Galaxy Chromebook använder en tionde generationens Intel Core i5-processor. Den ackompanjeras av 8GB RAM-minne och en SSD-disk på 256GB. Inget som är utanför normen för Chromebooks eller på något vis anmärkningsvärt.

Vidare har Samsung Galaxy Chromebook en tillhörande, aktiv styluspenna med vilken man kan skriva direkt på skärmen. Batteriet är på 49 Wh och för inloggning kan du använda den inbyggda fingeravtrycksläsare.

Samsung Galaxy Chromebook kan användas som surfplatta

samsung galaxy chromebook s pen

Den som vill kan betala extra för upp till 16GB RAM-minne och upp till 1TB lagringsutrymme.

Andra intressanta detaljer om Samsung Galaxy Chromebook är att datorn har gångjärn till skärmen som kan vridas 360 grader. Datorn kan således användas som surfplatta om det är önskvärt.

Vidare finns två kameror på 1 megapixel respektive 8 megapixlar. Det finns två USB-C-portar, en 3.5mm-ljudkontakt och en microSD-kortläsare.

Hela konstruktionen är helt fläktlösa och därmed även ljudlös. Tjockleken är tunna 1 centimeter och vikten är totalt 1.04 kilogram. Tunn och lättviktig alltså, perfekt för längre resor eller dagliga buss/tåg-resor.

Vem bör köpa Samsung Galaxy Chromebook?

samsung galaxy chromebook 360 grader

Samsung Galaxy Chromebook är designad för den som vill ha en tunn och lättviktig bärbar dator med ett enkelt operativsystem; utan att ge avkall på prestanda.

Den här modellen är till för dig som vill ha kvalitet och är villig att betala för det. Dock får du klara dig utan alla appar och tjänster som bara fungerar med Windows eller macOS.

Utmaningen är att rättfärdiga prislappen som börjar nära 12 000 kronor. Det är rejält mycket pengar för en Chromebook med alla begränsningar som följer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.