Intel bekräftar modulära NUC-modellen Ghost Canyon

intel ghost canyon modular nuc lackt bild

Intel har bekräftat att de arbetar på en ny och förbättrad NUC-dator med modulär design. Modellen är anpassad för gamers och kan på några minuter uppgraderas med förbättrad hårdvara. Här är allt vi vet om nya NUC-modellen “Ghost Canyon” idag.


Intel Ghost Canyon är en vidareutveckling och modulär variant av befintliga Hades Canyon NUC. Det som skiljer dem åt är att Ghost Canyon har en nyare design med förbättrad hårdvara. Och dessutom kan den senare byta processor, grafikkrets, minneskretsar, lagring och portar på ett mycket enklare sätt.

Den modulära mini-dator presenterades under CES 2020 och bekräftar i stort vad vi redan känt till i flera månader. Nämligen att Intel arbetat på en modulär minidator baserad på Intel NUC Compute Element-initiativet (som du kan läsa mer om här).

Enligt uppgift har den lilla datorn en minimal inre volym på bara fem liter, och trots det är i princip allt ersättningsbart med några minuters arbete.

intel nuc ghost canyon sneak preview 2020

Tyvärr har Intel valt att inte avslöja speciellt många detaljer om Ghost Canyon NUC. Vi vet inte exakta specifikationer för vilka processorer, grafikkretsar och minnesmoduler som stöds. Intel har sagt att senaste Core i9-processorer i H-serien (för laptops, inte desktop) fungerar.


Företaget har även avslöjat att de arbetar med tredjepartstillverkare för att skapa de modulära kretskorten för Ghost Canyon NUC.

Normalt när man köper en Intel NUC-modell så ingår en fast monterad processor med ackompanjerande grafikkrets. Användaren får själv tillföra minnesmoduler, lagringsenheter och tillbehör som skärm, tangentbord och datormus.

Exakt vad tredjepartstillverkarnas uppgift blir återstår att se. Det är inte otänkbart att Intel ger dem större utrymme att ändra i den modulära designen / hårdvaran. Det är mycket som är oklart just nu, bland annat hur prisbilden ser ut – håll ett öga på sajten för fler artiklar med närmare information.