Ett köp för samma app på iOS och macOS – Apple öppnar för universella köp

apple app store logo

Ett köp av samma app till iOS och macOS. Det kommer Apple snart att erbjuda utvecklarna som sedan kan göra livet lite lättare för sina användare.


Apple kommer snart att aktivera ett nytt köpalternativ som heter “Universal Purchase”. Alternativet gör att utvecklare som har samma applikation till iOS och macOS kan erbjuda båda vid ett och samma köptillfälle – oavsett om det är via iOS eller macOS.

Det gör det enklare för användarna att snabbt få tillgång till samma applikation på två plattformar; något som ofta är nödvändigt när man vill ha smart synkronisering över flera plattformar och är investerad i Apples ekosystem med mobiltelefoner och datorer.

Initialt kommer inte alla utvecklare att kunna erbjuda så kallade universella köp via sina appar. Det beror helt enkelt på vilken typ av applikation de erbjuder, var den finns att använda och en rad andra parametrar.

Så beroende på vilken app du vill ha så kanske du måste göra två eller fler köp ändå.


Kring mars månad säger Apple att universella köp ska aktiveras för utvecklare, och därefter användarna om utvecklarna bygger in stödet i sina appar. Samtidigt kommer Apple att slå ihop upplevelsen från App Store för iOS med macOS-varianten. Målet är att du som användare enklare ska se var appar finns att använda.

Så fort Apple släpper uppdateringarna med iOS 13.4, tvOS 13.4 och macOS Catalina 10.15.4 ska ändringarna synas över hela ekosystemet.

Förändringen är en del av Apples pågående initiativ “Project Catalyst” om presenterades under WWDC 2019. Slutmålet med initiativet är att utvecklare ska kunna slå ihop sina appar för iPhone, iPad och macOS till en och samma för att köras sömlöst på alla plattformar.