Google Assistant fungerar nu med din Apple iPad. Den populära digitala assistenten fick stöd för iPhone redan förra året, men först nu kan du använda Assistant även med iPad-surfplattor.
- Fick stöd på iPhone redan 2017 – först nu fungerar Assistant fullt ut med iPad
- Fungerar med multitasking i en liten sidebar så att ditt huvudsakliga arbete inte påverkas
- Har samma begränsar som med iPhone och kan exempelvis inte röstinitieras
- Apple Siri är fortfarande betydligt tätare integrerad med iOS
- Visste du att Google Assistant nu kan skicka pengar till kontakter via Google Pay?
Funktionaliteten är identisk med den för iPhone. Det betyder att du får nästan allt som även finns för Android-telefoner; men det skiljer sig en del åt det mer avancerade hållet. Du kan åtminstone göra grundläggande saker som att dimma ljusen och skicka meddelanden.
Den stora nyheten med iPad-stödet är att det grafiska gränssnittet till Google Assistant är anpassat för den större skärmen på surfplattor. Appen fungerar i både porträtt- och landskapsläge utan problem.
Dessutom har Google Assistant stöd för multitasking med iPad. Du kan alltså ha den öppen som en liten sidebar medan det huvudsakliga arbetet kan fortsätta på en större del av skärmen. Bra där Google.
Frågan för många nu är – varför ska jag välja Google Assistant när Apple redan har Siri?
Det är en fråga som kräver ett omfattande svar för att ge någon större mening. Men vi kan göra ett försök att ge några snabba men enkla svar innan du laddar ner och prova Google Assistant själv.
Apple Siri eller Google Assistant på iPad?
Apple Siri har några stora fördelar som Google Assistant aldrig kommer att kunna slåss mot. Som en tätare och bättre integration i själva operativsystemet. Siri kan exempelvis initieras med rösten på din iPhone och iPad medan Google Assistant kräver ett knapptryck för att starta.
Om du har flera Apple-prylar hemma får du en sömlös integration med alla dessa via Siri. Från Apple TV till Apple Watch. Något som inte är möjligt med Google Assistant. Däremot sträcker sig Assistant långt in i Googles egna ekosystem, så har du en Chromecast istället för Apple TV kan Googles assistent vara ett bättre val i längden.
En annan sak om Google Assistant är att assistenten fungerar med andra musiktjänster än bara Google Play Music; exempelvis Spotify om du föredrar det – och det gäller även smarta högtalarna i Google Home-serien. Med Apple HomePod som är en konkurrent till Home-högtalarna är det endast Apple Music som gäller. En rejäl inlåsning alltså.
Apple Siri kanske fallerar på musikfronten för de som inte vill använda Music. Men Siri kan åtminstone beställa en Uber åt dig vilket Assistant inte kan.
I det stora hela handlar valet mycket om vilket ekosystem du är mest villig att investera i. Köper du allt som Apple släpper? Välj Siri för den bästa integrationen. Använder du allt som Google erbjuder? Välj Google Assistant. Det är så klart lite mer avancerat val än så, men det summerar faktiskt det hela ganska bra.
Använder du en digital assistent? Skriv gärna en kommentar och berätta vilken samt hur du oftast använder den!
Lämna ett svar
Visa kommentarer