Skicka pengar med Google Assistant

google-pay-assistant

Visste du att Google Assistant kan skicka pengar till dina kontakter? Om du har en Android-telefon eller iPhone går det att använda röststyrning för att skicka pengar med Google Assistant. Det kräver dock att du uppfyller två små krav.

  • Skicka pengar till dina kontakter med rösten
  • Du måste ha ett konto för Google Pay
  • Oklart om tjänsten släpps i Sverige under 2018
  • Fungerar just nu endast för amerikanska användare

Tidigare i januari bekräftade Google att företaget lagt början till slutet för Google Wallet och Android Pay. De båda tjänsterna slogs ihop till vad idag är Google Pay, en tjänst med vilken du skickar pengar till andra via den tillhörande Google Play Send-appen.

Idag har Google Assistant – den smarta, digitala assistenten från Google – fått stöd för Google Pay. Det betyder att du kan initiera betalningar till kontakter i telefonen med vanlig röststyrning. Kommandot är busenkelt. Bara säg ”send [summa] till [kontaktens namn]”.

Svårare än så är det inte. Om du redan har ett konto för Google Pay vill säga.

Saknar du ett sådant konto måste det skapas först. Det ingår nämligen inte som standard bland Googles vanliga tjänster. Varje initierad betalning kräver en bekräftelse av dig för att accepteras. På så vis riskerar du aldrig att skicka pengar av misstag. Hur det ska fungera på en telefon versus en smart högtalare är oklart.

Google presenterade sitt Payment API för Assistant redan i maj förra året. Men det är först nu som Google faktiskt öppnar assistenten för Pay-betalningar.

Det finns bara ett litet krux för oss i Sverige. Det fungerar bara för amerikanska användare. Vilket givetvis är smått problematiskt för svenska användare som alltså hamnar i kylan. Eftersom Google Assistant i skrivande stund inte är släppt i Sverige så är det dock förståligt.

Google har bekräftat att Assistant får svenskt språkstöd under 2018, så med lite tur följer Pay-tjänsten på köpet när Google lanserar sina andra produkter även i Sverige. Google Home, Pixel och Pay är bara några av de produkter som vi hoppas blir officiella i vårt avlånga land innan årsskiftet 2018/2019.

Det är kostnadsfritt att skicka pengar med Google Pay. Om vi får samma tjänst här i Sverige kan betalningslösningen bli en direkt konkurrent till Swish som också är kostnadsfri idag, åtminstone för vanliga konsumenter.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.