Samtal och SMS – Facebook samlar in data om allt från telefonen

Facebook Logo 950x500

Facebook samlar in data om alla dina telefonsamtal och SMS-meddelanden. Har du en Android-telefon är risken stor att du hittar fler års insamlad information – ännu ett PR-bakslag för Facebook som redan är under hårdgranskning av användarna, media och myndigheter.

  • Insamlingen av samtals- och SMS-data har pågått i flera år
  • Facebook meddelar först efter nya, hårdare regler från Google
  • Har skett på Android, men inte iOS som har större begränsningar
  • Ett hårt slag för Mark Zuckerberg som redan brottas med andra problem

Facebooks applikation för Android begär åtkomst till kontakter, SMS och samtalshistorik när du installerar den på telefonen eller surfplattan. Information som används för att göra upplevelsen mer personlig och för att Facebook ska kunna koppla ihop med andra i olika relationer.

Vad ingen däremot hade väntat sig är att Facebook skulle samla på sig berg av data om hur SMS och samtal används. Mycket av informationen kommer från meddelandetjänsten Messenger, en app som Facebook gärna trycker på för att du ska skicka SMS från och inte bara interna meddelanden.

Facebook vet om du ringer själv eller tar emot samtal

Bland den samtalsinformation som sparas är huruvida samtalet är inkommande eller utgående, exakt när det påbörjades och hur länge det pågick. Du kan även se vem som ringde eller blev uppringd. Det går även att se samtal som du missat.

På senare tid har Facebook börjat visa en varningsruta om att de faktiskt samlar på sig informationen. Men det har inte alltid varit så. Att Facebook har laddat upp data om hur du ringer och SMS:ar sen flera år tillbaka är ett oroväckande beteende, inte minst då Facebook först efter hårdare åtkomstregler från Google väljer att öppet nämna att det sker.

Facebook granskas redan för den kontroversiella historien om hur Cambridge Analytics fick tillgång till 50 miljoner personuppgifter via tjänsten. Därför är den här nyheten minst sagt pinsam och ytterligare en nagel i ögat för Facebook.

Mark Zuckerberg är vd på Facebook och han har gått ut med en publik ursäkt för Cambridge-skandalen. Men hur mycket han än försöker blidka omvärlden så kvarstår faktumet att Facebook lever på data från användarna. Det är drivkraften och motorn i hur tjänsten fungerar, och viktig för den primära inkomstkällan som är annonser.

Kommer Facebook att sluta samla information om användarna? Nej, sannolikt inte. Blir det tuffare för sajten att göra det? Säkert, men de lär aldrig sluta helt. Läs mer om händelsen hos Ars Technica som har en bra artikel här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.