Går du och väntar på att DDR5 ska släppas? Då kommer du att få vänta ett bra tag då minnesstandarden inte har en färdig standardisering än. Faktum är att det kan dröja en bit in på nästa år innan DDR5 på allvar kan börja demonstreras för nyfikna.
Om du undrar hur det kan dröja när det redan finns GDDR5 på marknaden så kan nämnas att de inte är relaterade. GDDR5 är designad för grafikkort och bygger på en arkitektur medan DDR5 har en annan — de är alltså inte besläktade på ett sätt som man skulle kunna tro.
Det kommer att dröja flera år innan DDR5 är redo för butikerna och användarna. Du kan därför med gott mod uppgradera din befintliga dator med nya DDR4-minnen, eller uppdatera den med några extra gigabyte utan att vara rädd för att DDR5 ska vara runt hörnet.
Och när DDR5 faktiskt släpps, vad har vi då att vänta oss? Jo, till att börja med har de nya minneskretsarna optimerats för minimal energiåtgång samtidigt som prestandan ökat. En högre bandbredd betyder att mer data kan flyttas på kortare tid.
Lästips: AMD Radeon RX Vega — nya generationens grafikkort med 4-8GB grafikminne
Högre densitet betyder också att mer data kan lagras på mindre yta vilket öppnar för antingen mindre minnesmoduler, eller att vi helt enkelt får mer mer datorminne att pressa in i våra datorer. Specifikationerna är inte satta än så siffror får vi helt enkelt avvakta med i skrivande stund.
DDR4 som är den nuvarande standarden för datorminnen fick sin standardisering 2012. Därefter tog det hela tre år innan Intel och AMD implementerade stöd i sina processorer. Först därefter kunde de första DDR4-modulerna släppas till konsumenterna.
Om vi följer samma tidsram för DDR5 betyder det att vi kan få vänta till 2021 innan en officiell lansering ens är att tänka på. Det kan givetvis vara så att Intel snabbar upp den process som krävs för att bygga in stödet i sina kretsar vilket kan minska tiden. Frågan är också om nya moderkort krävs eller om befintliga för DDR4 går att använda.
DDR5 är inte enda alternativet
Du har kanske bara hört talas om DDR när det kommer till datorminnen, men det är inte enda standarden att hålla ögonen på. Intel har exempelvis sitt Optane-minne som även kan använda lagrad data när datorn är avstängd, något DDR-minnen inte kan.
Om vi tittar på grafikkortssidan är det GDDR5 som dominerar men nyare tekniker som HBM2 och GDDRX5 är på gång. De är inte designade för att använda som vanliga datorminnen utan har optimerats för tunga parallella arbeten på grafikkort.
I takt med att kraven på energieffektivare, snabbare och mer effektiva minneskretsar ökar kommer vi att få se nya tekniker ta plats. Det finns inget idag som pekar på att något kommer nå ut till butik inom en överskådlig framtid.
Lämna ett svar
Visa kommentarer