AMD Radeon RX Vega — nya generationens grafikkort med 4-8GB grafikminne

AMD Radeon RX Vega

AMD Radeon RX Vega är nästa stora lansering med grafikkort från den kända processor- och grafikkortstillverkaren. Med en helt ny arkitektur ska AMD locka köpare på en marknad som till stor del domineras av konkurrenten Nvidia, men frågan är om företaget kommer att lyckas.

Idag vet vi bara lite om vad Radeon RX Vega kommer att erbjuda jämfört med tidigare grafikkort från AMD. De officiella detaljer som finns pekar på att grafikkorten med nya arkitekturen får 4GB eller 8GB grafikminne; detta ackompanjerat av en ny typ av minneskontroller kallad High-Bandwidth Cache Controller, eller HBCC.

Den nya minneskontrollern ska vara betydligt bättre på att använda befintliga grafikminne och kan nyttja minnesbandbredden på ett mer effektivt sätt. Det betyder att mer data kan skyfflas snabbare på grafikkortet och på så vis öka prestandan. Hur mycket återstår dock att se.

Tidigare i år demonstrerade AMD hur väl HBCC fungerar genom att köra igång Deus Ex: Mankind Divided på två datorer; den ena med ett grafikkort som använder HBCC och den andra ett befintligt grafikkort på marknaden idag, utan HBCC. Skillnaden var minst sagt påtaglig med i snitt 50-procentig högre bildvisningsfrekvens, eller FPS som det kallas.


Lästips: AOC Agon AG251FZ — gamingskärm i 240 Hz & AMD FreeSync


Med befintliga generationens grafikkort i Radeon RX 400-serien har AMD nått måttliga framgångar, trots fördelaktigt prissatta modeller med bra prestanda. Nvidia har lyckats bättre med sin Geforce GTX 1000-serie och med bara flaggskeppet Geforce GTX 1080 Ti vid horisonten har AMD nu chansen att lansera en riktigt bra serie som kan slå mot Nvidia.

Radeon RX 500-serien släpps i april/maj

AMD Radeon RX 500-serien är en annan serie grafikkort som företaget har på gång. Fyra modeller är bekräftade att lanseras under våren — Radeon RX 580, Radeon RX 570, Radeon RX 560 och Radeon RX 550. De ersätter nuvarande Radeon RX 480, Radeon RX 470 och Radeon RX 460, samt lägger till en ny budgetvariant på den lägsta prisskalan.

Grafikkorten i Radeon RX 500-serien baseras på befintliga Polaris 10 och Polaris 11 och ska ses som mindre uppgraderingar till serien. Vill du ha nästa generations modeller är det Radeon RX Vega som gäller, men då får du också vänta betydligt längre.

AMD Radeon RX 580 och 570 blir de mer prestandarika modellerna som släpps under våren och den 18 april når de butikerna. Budgetmodellen Radeon RX 550 kommer någon gång under april månad och därefter kommer Radeon RX 560 månaden därpå. Räkna med prislappar motsvarande vad föregångarna kostade vid sina lanseringar.

Om du redan har ett Radeon RX 400- eller Geforce GTX 1000-kort

Nvidia Geforce GTX 1080 Ti

Om du redan har ett Radeon RX 400- eller Geforce GTX 1000-kort så finns troligtvis ingen anledning att byta upp sig. Åtminstone inte till ett Radeon RX 500-kort då prestandaskillnaden väntas vara obetydlig till liten beroende på vilken modell du siktar på.

Är det läge att uppgradera datorn och pengarna finns där så kan Radeon RX Vega vara ett alternativ, även om vi inte vet så mycket om prestanda och pris än. Alternativet till AMD:s grafikkort är så klart högpresterande och superdyra Geforce GTX 1080 Ti. Med den senare får du senaste tekniken (som Nvidia har att erbjuda) och prestanda som räcker både till imorgon och övermorgon. Det är ett framtidskort utan motsvarighet från AMD.

Idag handlar mycket om vilken typ av skärm man har till datorn. Är det en vanlig datorskärm i full-HD räcker de allra flesta grafikkorten i mellanklassen och uppåt för bra bildvisningsfrekvens; men om den har 4K-upplösning ökar kraven snabbt. Satsar du på 3 840 x 2 160 pixlar betyder det fyra gånger så många pixlar som måste skyfflas runt på skärmen jämfört med 1 920 x 1 080 pixlar, vilket givetvis ställer mycket högre krav på datorns komponenter.


Lästips: Asus ROG Swift PG27UQ — första 4K-skärmen som klarar 144 Hz


Vårt råd? Om du har eller tänker uppgradera till en 4K-skärm är det Geforce GTX 1080 eller GTX 1080 Ti som gäller för maximal prestanda, annars klarar du dig bra med ett GTX 1070 eller Radeon RX 480/580 och neråt. Lite beroende på vilken processor du har i datorn och hur mycket datorminne den har givetvis.

Vad tror du om Radeon RX Vega? Är det något värt att satsa på eller är du mer av en Nvidia-person?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.