Windows 10 Creators Update släpps i april

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft har avslöjat när stora uppdateringen Creators Update släpps till Windows 10. Redan idag kan du ladda ner en installationsfil av Windows 10 som troligtvis använder den slutgiltiga versionen av Creators Update, men om du vill vara riktigt säker är det april som gäller för dig.

Närmare den 11 april om du är bland de första att få uppdateringen till din dator. Det är nämligen då uppdateringen börjar rullas ut på de olika marknaderna, och har du otur kan det dröja ytterligare några veckor innan den går att nå. Men frukta inte, det brukar gå snabbt när Microsoft släpper sina nya mjukvaror.

Målet med Creators Update är primärt att attrahera de som använder datorer som stöder aktiva styluspennor, exempelvis Surface Pro 4. De flesta förbättringarna rör nämligen den typen av arbete, även om Creators Update sträcker sig bra mycket längre än så.

Bland förbättringar som nämns av Microsoft finns en uppdaterad webbläsare i form av Microsoft Edge med utökat stöd för hantering av tabbar. Creators Update bjuder även på funktionen Beam för att strömma spel från en Windows-dator eller Xbox-konsol över internet, och Night Light som reducerar den blåa färgen från skärmen för kvällsarbete.


Lästips: Windows Insider Program passerar 10 miljoner testare


Samtidigt vet vi att både Surface Book och Surface Studio kommer att släppas i fler länder. Sen tidigare är det känt att den förstnämnda faktiskt kommer till Sverige, vilket har varit efterlängtat av många.

Den 20 april kommer modellen att finnas i butik, men vill du ha ett exemplar får du räkna med att betala ett saftigt pris. Instegsmodellen med Intel Core i5-processor, 8GB internminne och 128GB lagringsutrymme kostar hela 17 000 kronor, flaggskeppsmodellen med Intel Core i7-processor, 16GB internminne och 1TB SSD stannar på extrema 40 000 kronor.

Surface Studio däremot kommer inte att släppas i Sverige men kommer åtminstone till 13 andra marknader under april månad. Det är tydligt att Microsoft satsar stort på premium- och entusiastkategorierna snarare än att försöka lanserat något i budgetklassen. Inte bara på prislapparna utan även sett till designen. Frågan är hur väl det kommer att slå utanför USA.

Du kan ladda ner Creators Update den 5 april

Creators Update släpps officiellt den 11 april, men redan veckan före kan du ladda ner uppdateringen med Update Assistant. Allt som behövs är en licensierad version av Windows 10 och lite kunskap om hur nerladdningen kan installeras på datorn.

Och har du riktigt, riktigt bråttom så finns Windows 10 Build 15063 här att ladda ner om du är med i Windows Insider Program. Versionen anses vara RTM-versionen som kommer att skickas ut globalt den 11 april, men det krävs att du gör en helt ny installation om du vill använda den.

Ett tips inför lanseringen är att du inte installerar Creators Update direkt när uppdateringen släppts. Till att börja med kommer trycket på Microsofts servrar att vara mycket hårt och nerladdningen kan ta lång tid på grund av detta. Eller helt sluta fungera. För det andra lär det finns buggar och annat otyg som Microsoft tar bort med tiden. Låt det gå några veckor, om du absolut inte måste ha alla nyheter givetvis.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.