Samsung Galaxy S8 och syskonmodellen Galaxy S8+ är de senaste mobiltelefonerna i flaggskeppsklassen från den sydkoreanska tillverkaren. Två högkvalitativa modeller som visar framtiden för inte bara Samsungs kommande uppställning med mobiltelefoner, utan även hela marknaden.


Den här artikeln uppdateras löpande med ny information om Galaxy S8 och Galaxy S8+

Efter den massiva kritik om uppstod efter alla problem med minst sagt heta Galaxy Note 7 har förhoppningarna på Samsung och nya Galaxy S8 / Galaxy S8+ varit enorma. Det finns inte utrymme för minsta lilla felsteg då hela världen granskar både företaget och modellerna ner till minsta millimeter.

Och det verkar som att Samsung har tagit fasta på både kritik och framtidsbehov. Det är två fantastiska mobiltelefoner som presenterats med Galaxy S8 och Galaxy S8+, oavsett hur vi tittar på dem. Från den rena och avskalade designen till de speciellt designade tillbehören, som högblanka Clear View Standing Cover.

Men givetvis är det inte bara utsidan som imponerar. Insidan är minst lika imponerande med högklassig hårdvara som driver Android 7.0. Om vi ska börja med utsidan och skärmen kan nämnas att båda mobiltelefonerna använder något Samsung kallar Infinity Display med upplösningen 3 200 x 1 800 pixlar (Quad HD+) som går från kant till kant. På Galaxy S8 är skärmstorleken 5,8 tum och Galaxy S8+ har en 6,2-tumsskärm.

Faktum är att nästan hela framsidan av telefonerna är täckt av skärmen. Tekniken som används är AMOLED vilket bjuder på hög skärpa, bra färgåtergivning och låg strömförbrukning. Faktum är att skärmen är så bra att den är först med att få en officiell Mobile HDR-certifiering. Perfekt när Netflix planerar att ta HDR-varianter av sina filmer och serier till mobila enheter.

Den fysiska hemknappen på framsidan har tagits bort och är nu en del av skärmen vilket sparar plats. Allt är gjort för att du ska få så mycket skärmyta som möjligt för det du anser är viktigt, utan att några knappar ska finnas i vägen för detta.

Galaxy S8 har uppgraderad kamera & avancerad ansiktsigenkänning

Om vi istället tittar på telefonernas baksida finner vi en 12-megapixelkamera med Dual Pixel-teknik för blixtsnabb autofokus, optisk bildstabilisering och en stor bländare på hela f/1.7. Frontkameran har i sin tur uppgraderats med en kamerasensor på 8 megapixel, autofokus och även denna en stor bländare på f/1.7. Den stora bländaren gör att mycket ljus kan släppas in till sensorn med mindre brus och högre slutartider som bidrar till bättre fotografier.

Samsung har lagt mycket krut på säkerheten och erbjuder en mängd olika möjligheter för den som vill skydda innehållet på sin Galaxy S8 eller Galaxy S8+. Förutom vanligt lösenord och fingeravtrycksläsare, något nästan alla moderna smartphones erbjuder idag, så har nya mobiltelefonerna även ansiktsigenkänning och iris-avläsning.

Att känna igen ditt ansikte är egentligen inget nytt i Android-världen då Android Ice Cream Sandwish och nyare versioner har stöd för detta. Skillnaden här är att Samsung förbättrat tekniken bakom rejält och erbjuder extremt snabb avläsning som är mer tillförlitlig än någonsin.

Innanför den stora skärmen sitter en helt nyutvecklad processor tillverkad i 10 nanometer, ackompanjerad av 4GB internminne. Till det följer även 64GB inbyggt lagringsutrymme som kan utökas med ett microSD-kort på upp till 256GB. Mer än tillräckligt för de allra flesta, men vi hoppas så klart på varianter med större inbyggd lagring för entusiasterna.

Alla modeller kommer med hörlurar från AKG

Samsung Galaxy S8 har ett batteri på 3 000 mAh och den större modellen Galaxy S8+ har ett på 3 500 mAh. Båda modellerna har stöd för 4G-anslutning med hastigheter på upp till 450 Mbps respektive 50 Mbps i ner- och uppladdning.

Förutom 4G finns även stöd för helt nya och omtalade Bluetooth 5.0 med räckvidd på upp till extrema 200 meter under optimala förhållanden. Bluetooth 5.0 har också ökad bandbredd så mer data kan skickas mellan telefonen och exempelvis hörlurar, vilket gör det möjligt att få ut bättre ljudkvalitet där det stöds.


Lästips: Mobiltelefoner med Bluetooth 5.0 — första modellerna snart här


Andra anslutningstekniker som kommer med Galaxy S8 och Galaxy S8+ är USB 3.0 Typ-C för laddning och dataöverföring, Near Field Communication (NFC), inte mindre än fyra GPS-tekniker (GPS, Glonass, Beidou, Galileo) samt WiFi 802.11ac.

Och ja, Samsung har valt att behålla den klassiska hörlurskontakten. Faktum är att Samsung slår på stort med just hörlurar genom att skicka med högkvalitativa hörlurar från AKG med varje exemplar av de nya mobiltelefonerna.

Samsung Bixby är framtidens AI för mobila enheter

samsung bixby presentation1

Samsung Bixby är framtiden för hur man använder sin mobiltelefon. Åtminstone om vi ska tro den sydkoreanska tillverkaren som med Galaxy S8 och Galaxy S8+ erbjuder Bixby som ett smartare sätt att kommunicera med mobila enheter.

Digitala assistenter som Bixby är egentligen inget nytt. Vi har redan Google Assistant, Microsoft Cortana och Apple Siri som gör ett liknande jobb. Skillnaden mellan dem och Bixby är att Samsungs assistent är betydligt smartare och hanterar såväl avancerade som enklare uppgifter med en mer kontextuell förståelse.

När du gör röstkommandon anpassar sig assistenten med tiden efter hur du brukar använda mobiltelefonen. Den gör smartare val utifrån hur ditt liv med mobila enheter ser ut, och det betyder inte bara de inbyggda Samsung-applikationerna utan även tredjepartsappar som bygger in stöd för Bixby. En av de stora tillverkarna som redan är med och har stöd för assitenten är exempelvis Google med tjänsten Google Play Music.

Bixy är tätt integrerad med tjänsten Samsung Connect som gör att mobiltelefonen kan prata med andra anslutna enheter i hemmet. Styr andra enheter med Bixby, eller styr mobiltelefonen med de andra enheterna; det fungerar lika bra åt båda hållen.

Samsung Galaxy S8 släpps den 21 april

Samsung Galaxy S8 colors

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ släpps till butik den 21 april. Båda har som tidigare nämnt 64GB lagringsutrymme men går att få i tre olika färger — Arctic Silver, Midnight Black och Orchid Grey.

Och så till det viktigaste av allt, nämligen prislappen. Du kan köpa Galaxy S8 för cirkapriset 7 990 kronor och Galaxy S8+ för 8 990 kronor, vilket är cirka tusenlappen dyrare än vad fjolårets Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge kostade vid sina lanseringar.

Prisstatistik från prisjämförelsesajten Prisjakt visar att fjolårets modeller snabbt tappade flera hundralappar i pris efter bara några veckor och efter bara 2,5 månad hade Galaxy S7 minskat mer en tusen kronor i pris. Med det sagt vet vi inte om Samsungs nya telefoner får samma prisutveckling, men det kan betala sig att vänta ett tag innan köp.

Därför ska du inte vänta på Galaxy S9

Har du en äldre mobiltelefon men avvaktar med ett köp för att se vad Galaxy S9 kan erbjuda? Då rekommenderar vi att du inte väntar utan istället slår till redan idag på en Galaxy S8. Och anledningen till det är enkel.

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ är fantastiska mobiltelefoner som vida slår det mesta på marknaden idag. Om du föredrar Android-telefoner är det här rätt val för dig. Med några få undantag givetvis. Vill du ha supersnabb videoinspelning i 1 000 fps är Sony Xperia XZ Premium det enda valet.

Så vad kan då Galaxy S9 erbjuda som gör att du absolut bör vänta in en lansering? Vad vi vet idag så är det faktiskt inget. Det finns inget som pekar på några supernyheter som blir galet mycket bättre än Galaxy S8 eller Galaxy S8+ idag. Med det sagt återstår mycket att ta reda på, det mesta är fortfarande rykten och läckta uppgifter.

Visst kommer Galaxy S9 ha bättre prestanda, längre batteritid och stöd för nyare tekniker. Men så är det med alla lanseringar. Och du kommer alltid att missa det senaste efter att ha köpt föregångaren, som det alltid är.

Vänta inte med ett köp om du behöver en ny mobiltelefon. Det vinner du inte på varken idag eller imorgon. Galaxy S9 släpps kring mars eller april 2018, så det dröjer bra länge än.

 

 

Kategoriserad i: