Mobiltelefoner med Bluetooth 5.0 — första modellerna snart här

bluetooth 5 sig

Bluetooth 5.0 är ett enormt lyft för den trådlösa standarden och vi kan knappt bärga oss tills de första mobiltelefonerna släpps med nya versionen. Längre räckvidder och högre bandbredd än befintliga Bluetooth 4.2 är bara två av många fördelar som vi längtar efter.

Vi har sedan tidigare fått uppgifter om att Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus. Än så länge finns inget som pekar på något annat, men det kan även finnas tre andra mobiltelefoner från Samsung planerade med Bluetooth 5.0.

Nämligen SM-G480U, SM-G485U och GM-G480F. Namnen antyder att det rör sig om en mobiltelefon i tre variationer, men tills Samsung gör en officiell presentation återstår det att se. Klart är att vi snart får se en mängd nya telefoner med Bluetooth 5.0 och Samsung står i täten.


Lästips: Första telefonen med Bluetooth 5 — Samsung Galaxy S8


Frågan är då — behöver vi verkligen Bluetooth 5 idag? Svaret är absolut. Det är en ordentlig uppgradering och även om kanske inte är i stort behov av en ökad bandbredd så är den extra stabiliteten mycket välkommen. Många är vi som har upplevt hackande ljud i våra trådlösa hörlurar mot en mobiltelefon, något Bluetooth 5.0 råder bot på.

Det är givetvis bara ett litet av många stora problem med standarden. Apple har sedan länge lyft fram Bluetooth som en problemteknik och det går inte annat än att hålla med. Att para ihop två enheter med Bluetooth och sedan hålla dem aktiva mot varandra är minst sagt knepigt ibland.

Om Bluetooth 5.0 och kommande versioner kan bli räddningen på anslutningsproblemen återstår att se, men våra förhoppningar är stora. Först måste barnsjukdomarna i nya versionen arbetas bort, produkter med standarden släppas och marknaden ge återkoppling på allt det nya.

Vad är dina tankar kring Bluetooth 5.0? Kommentera gärna med en rad och berätta! Du kan läsa mer om nya versionen på den officiella sidan för Bluetooth.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.