Första telefonen med Bluetooth 5 — Samsung Galaxy S8

bluetooth 5 sig

Om du vill vara först av alla med en telefon som stöder nya Bluetooth 5, då rekommenderar vi att du väntar in kommande Samsung Galaxy S8. Flera rapporter pekar på att den senaste Bluetooth-standarden från Bluetooth Special Interest Group (SIG) kommer till flaggskeppstelefonen — och fördelarna jämfört med Bluetooth 4.2 är välkomna.

Bluetooth 5 erbjuder bland annat fyra gånger så lång räckvidd som Bluetooth 4.2 Nya standarden är också dubbelt så snabb, har åtta gånger så hög kapacitet för dataöverföring vilket ska ge stabilare anslutningar. Bluetooth 5 ska dessutom vara optimerad för bakåtkompatibilitet och fungerar bra med äldre standarden och andra trådlösa tekniker.

Även om SIG gärna marknadsför Bluetooth 5 som det nästa stora för Internet of Things så ser vi bara fördelar med standarden i mobiltelefoner och surfplattor. Förhoppningsvis betyder detta slutet på hackande musikuppspelning i trådlösa headset och att vi kan röra oss längre i rummet utan att signalen blir förrädiskt låg.

SIG har sagt att vi kan vänta oss de första enheterna med Bluetooth 5 sex månader efter att standarden presenterats som färdig, vilket placerar Samsung Galaxy S8 som en perfekt kandidat till att vara första mobiltelefonen. Den sydkoreanska tillverkaren har varit i skottlinjen efter Galaxy Note 5 och måste snabbt lansera en ny, högkvalitativ modell.

Samsung är en av medlemmarna i Bluetooth Special Interest Group och den kommande flaggskeppstelefonen — Galaxy S8 — kommer oundvikligen att vara en av de största mobiltelefonerna för 2017. Det vore logiskt om Galaxy S8 blir en av de första mobiltelefonerna att använda nya Bluetooth-standarden, skriver Sammobile.

Förhoppningarna är att Samsung visar upp Galaxy S8 under mobilmässan Mobile World Congress i februari. Då får vi troligtvis veta om Bluetooth 5 finns med i specifikationerna, och allt annat än så vore en klar besvikelse. Med nya standarden redo för tillverkarna vore det beklagligt för de som skaffar telefonen med ett tvåårigt kontrakt att inte få Bluetooth 5.

Tidigare uppgifter om Galaxy S8 pekar på två varianter med skärmar på 5,7 respektive 6,2 tum. Massiva telefoner alltså med gott om utrymme för även de mest krävande komponenterna. Pris, tillgänglighet och exakta specifikationer återkommer vi med vid ett senare tillfälle.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.