Evernote: Ändrar inte användarvillkoren — vill inte längre se dina anteckningar

Evernoto Logotyp
Evernoto Logotyp

När Evernote gick ut med att användarvillkoren skulle ändras i januari 2017 så att deras utvecklare fick lov att läsa delar av användarnas uppladdade material, då tog det hus i helsike. Hundratals arga och förvånade användare tog till internet för att protestera och Evernote fick en enorm kritikstorm på halsen.

Anledningen till att Evernote ville kunna läsa delar av materialet som laddas upp på användarnas konton är att de ska implementera maskininlärning. Tjänsten ville kunna dubbelkolla om nya tekniken fungerande på bästa sätt genom att stämma av med användarnas material, om än bara små delar som inte på något sätt avslöjar användarens identitet.

När användarna fick informationen om detta startade en virtuell kritikstorm som i kommentar efter kommentar upplyste Evernote om hur dåligt deras beslut var. För om man via inställningarna nekade utvecklarna tillgång genom en så kallad opt-out så gick det inte att dra nytta av maskininlärningen. Har du sagt nej till läsning, då får du inte heller alla nya spännande funktionen. Osis för er tyckte Evernote.

Dessutom fanns det aldrig någon chans att helt ta sig från Evernotes ögonen. Det fanns hela tiden en liten risk att någon på tjänsten betraktade användarnas material — men efter kritikstormen backar nu Evernote och väljer att inte ändra sina användarvillkor.

“We announced a change to our privacy policy that made it seem like we didn’t care about the privacy of our customers or their notes. This was not our intent, and our customers let us know that we messed up, in no uncertain terms. We heard them, and we’re taking immediate action to fix it,” said O’Neill. “We are excited about what we can offer Evernote customers thanks to the use of machine learning, but we must ask for permission, not assume we have it. We’re sorry we disappointed our customers, and we are reviewing our entire privacy policy because of this.” — Evernote blog

Nyckeldelen här är att Evernote kommer att be om lov snarare än att förutsätta att de har användarnas tillåtelse. Istället för att du som användare måste neka Evernote rätten så måste Evernote nu be om den. Stor skillnad som påverkar miljontals användare världen över.

Använder du Evernote och hur ser du på att tjänsten ville kunna läsa ditt uppladdade material? Planerar du att flytta dina anteckningar till OneDrive, Google Keep eller någon annan tjänst?