Super Mario Run mot rekordnivåer på App Store — extrem kassoko för Apple

Super Mario Run Logo

Super Mario Run är på väg att bli det snabbast nerladdade spelet någonsin från App Store. Bara under första dagen noterades extrema 2,85 miljoner installationer enligt analytikerna på Apptopia.

Det kan jämföras med otroligt populära “Pokémon Go” som laddades ner cirka 900 000 gånger under sina första 24 timmar på App Store. En siffra som snabbt gick upp till 5,6 miljoner efter tre dagar. Här bör vi dock nämna att Pokémon Go inte fanns tillgänglig med samma spridning från början som Super Mario Run.

Så siffrorna är givetvis att ta med en nypa salt, inte minst då de är framräknade av en tredjepart. Apple går aldrig ut med officiella siffror, men de har åtminstone sagt så mycket att Pokémon Go är det mest nerladdade spelet någonsin räknat på första veckan efter lansering.

Båda spelen är helt gratis att ladda ner men skiljer sig åt kring hur användarna betalar för innehållet. Pokémon Go kan spelas helt utan kostnad men du kan alltid betala dig till fördelar, som extra pokebollar och dylikt. Super Mario Run ger dig testbanor som är gratis, sen kostar det 99 kronor för det kompletta innehållet med alla banor.

Nintendo har kämpat med att marknadsföra sitt varumärke den senaste tiden. Företaget fick först ett jätteuppsving med Pokémon Go, tills alla insåg att det istället var Niantic som stod bakom spelet. Spelkonsolen Switch är en annan satsning som tagit skruv, om nu bara Nintendo kan behålla farten fram till spelkonsolens lansering nästa år.

Super Mario Run har fått stor uppmärksamhet och marknadsförts hårt från flera håll. Bland annat har Apple varit med och tryckt på för spelets framgång. Frågan är — hur länge stannar intresset och kan det hjälpa Nintendo med både räkenskaperna och deras långsiktiga planering för spelmarknaden?

Vill du prova Super Mario Run kan du ladda ner spelet från App Store. Observera att spelet endast finns till iOS — om du har en Android-telefon och ser ett spel med samma namn, ladda absolut inte ner spelet. Nintendo har inte släppet Super Mario Run till Android och risken är att du ladda ner skadlig kod som stjäl information från din telefon.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.