Super Mario Run: Så fixar du krascher på din iPhone / iPad

Super Mario Run Logo

Super Mario Run är släppt och är du supertaggad på att prova spelet lär det komma som en kalldusch om spelet kraschar hela tiden. Det är en risk som tyvärr inte går att komma undan — en del användare av iPhone eller iPad kommer att drabbas av till synes ologiska krascher.

Tacksamt nog finns en del tips och knep för att få igång Super Mario Run igen. Det är inga avancerade lösningar och du känner säkert till en del sedan tidigare. Universaltips som löser problem för en hel mängd olika applikationer på Apples mobila enheter.

Om din iPhone / iPad är jailbreakad

Nintendo har byggt in ett skydd i Super Mario Run som gör att spelet automatiskt kraschar om ett jailbreak upptäcks. Här har du två vägar att gå för att lösa problemet.

Det första är om du vill behålla ditt jailbreak. Då måste du installera ett tweak som heter “tsProtector 8+” från Cydia. Leta upp Super Mario Run under “Black List Apps” och aktivera för spelet. Det stoppar Nintendo från att krascha spelet med en jailbreakad enhet.

Det andra är om du inte vill hålla på med extra tweaks eller liknande, då måste du återställa din telefon eller surfplatta till fabriksinställningarna. Här pratar vi alltså om att radera precis allt och du blir av med alla filer som inte sparats. Säkerhetskopiera allt som inte får gå förlorat!

Tänk på att du inte ska återskapa från en tidigare sparad säkerhetskopia via iTunes. Ställ in telefonen som helt ny för att det inte ska finnas rester från ditt tidigare jailbreak, vilket med all sannolikhet kan ge problem med Super Mario Run.

Om din iPhone / iPad INTE är jailbreakad

Här blir det lite knepigare på så vis att det finns mer att prova. Allt här under fungerar även med jailbreakade telefoner och surfplattor, så tveka inte att prova dem även med Cydia på telefonen.

Det första är att tvinga Super Mario Run att stänga ner och starta spelet igen. Dubbelklicka på hemknappen och svep uppåt på kortet för Super Mario Run. Du har nu stängt spelet och kan starta det igen.

Om inte det fungerar kan det vara för lite ledigt RAM-minne i enheten. Pröva att stänga alla aktiva applikationer. Håll nere PÅ/AV-knappen tills “Svep för att stänga av” visas. Släpp PÅ/AV-knappen och håll nere hemknappen istället tills du hamnar på hemskärmen igen. Prova att starta Super Mario Run igen.

iphone 7 screenshot arrowsTvinga iOS att starta om med PÅ/AV + hemknappen

Fungerar det fortfarande inte kan du prova att forcera din iPhone eller iPad att starta om. Det stoppar aktiviteter och processer i iOS som potentiellt kan hindra spelet från att köra ordentligt. Håll nere PÅ/AV-knappen samtidigt med hemknappen i minst 15 sekunder; har du en nyare modell från iPhone 7 och framåt är det PÅ/AV- samt Volym ner-knappen som gäller.

Har du kommit så här långt har du egentligen bara två lösningar kvar. Det ena är att avinstallera spelet och ominstallera det igen. Ibland kan det ha en positiv effekt som får igång spelet. Annars kan du bara vänta och hoppas att Super Mario Run uppdateras med buggfixar som kan lösa problemen.

Du bör också säkerställa att det är iOS 10.2 eller nyare mjukvara på enheten. Det är också något som kan påverka spelet. Har du inte iOS 10.2 eller senare kan du kontrollera i inställningarna efter en ny version.

Har du provat ett annat knep som fungerat för dig? Kommentera gärna och berätta så andra kan ta del av det!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.