Din Playstation 4-kontroller fungerar nu med Steam

steam api dualshock 4 sony

Visste du att handkontrollen Dualshock 4 nu fungerar med Steam, utan att du behöver krångla med tredjepartsprogram eller drivrutiner? Redan i oktober gick Valve ut med att de arbetade med stödet för Dualshock 4 — och nu är det äntligen klart för användarna att nyttja.

Handkontrollen kopplas upp mot Steams API:er och kan ställas in precis som du själv vill ha det. Det betyder kort förklarat att alla knappar, pekplattan och olika rörelsesensorer kan justeras efter behov. Det gör spelandet mer personligt och du får en trevligare upplevelse i längden.


Valve meddelade tidigare i år att fler handkontroller kommer att få stöd inom sin tid, men Dualshock 4 är först ut då den har liknande egenskaper som Valves egen handkontroll. Och det är välkommet då det tidigare varit smått krångligt att ansluta en Dualshock 4-kontroll till PC.

Sony gjorde ett försök att ge oss stöd via en Bluetooth-adapter, helt enkelt för att slippa utveckla drivrutiner för handkontrollen. Halvhjärtat gjort och utan att kittla på de rätta ställena kommer Valves lösning som en riktigt välkommen nyhet.

Allt som behövs nu är att spelen faktiskt stöder handkontrollen också. Och det är inte så knepigt som man skulle kunna tro, det som krävs är att utvecklarna uppdaterar spelen med stöd för Steam Controller API och sen sköter spelet resten. Underbart enkelt egentligen kan tänkas.

Om stödet även omfattar professionella handkontrollen Razer Raiju för Playstation 4 och Playstation 4 Pro vet vi inte i skrivande stund. Det är en minst sagt maxad handkontroll som kan programmeras från första till sista knapp, har omarbetat grepp och ökad ergonomi. Och den kostar extrema 170 euro.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.