Asus Zenbook UX310UA uppgraderas med Intel Kaby Lake

asus zenbook

Asus Zenbook UX310UA är en tunn, högkvalitativ bärbar ultrabook som nu uppgraderas med en mängd nya komponenter. Snabbare, strömsnålare och mer effektiv från första till sista millimeter — men är UX310UA värd sina kronor?

Zenbook UX310UA kommer i två varianter med 13-tums IPS-skärm med skärmupplösning på 1 920 x 1 080 eller 3 200 x 1 800 pixlar. Datorn har upp till 16 GB RAM-minne med tillhörande hårddisk på upp till 1 TB eller SSD på 512 GB. Lägg på processorer ur Intel Core i3, i5 och i7-serierna så har du ett fint recept på succé.

Speciellt då UX310UA kommer med antingen förra generationens Skylake- eller senaste Kaby Lake-processorerna. Båda riktigt bra men den senare har fördelarna i att vara prestandarikare, strömsnålare och med lägre värmeutveckling. Inte helt oönskat i en supertunn ultrabook, eller hur?

Grafikkretsen som används är Intel HD Graphics 520 eller HD Graphics 620 beroende på om det är Skylake eller Kaby Lake som gäller. De är inte designade för spel utan snarare uppspelning av högupplöst film. Ett perfekt val då Asus knappast hade önskat pressa in ett kort från AMD eller Nvidia.

Skillnaden mellan 520 och 620 är i stort rå prestanda. Den senare är enligt tester cirka 25 procent snabbare i Heaven 3.0 och 4.0, båda grafikintensiva testprogram för att belasta grafikkretsar. Detsamma för 3DMark där HD Graphics 620 är cirka 10 till 26 procent snabbare än sin föregångare.

Lågviktare & USB Typ-C

Vikten är knappa 1,4 kilogram vilket gör den nätt och behändig att ta med på såväl korta turer som längre resor. Bara att packa ner i en tunn, skyddande väska, den lär knappast göra något större avtryck över axeln. Portarna som finns är USB 3.1 Typ-C, USB 3.0 (vanlig) och två USB 2.0. Det finns även en ensam HDMI-port för anslutning till extern skärm.

Måtten på datorn är 323 x 223 x 18.35 mm och innanför det tunna chassit finner vi ett trecellsbatteri på 48 wattimmar. Operativsystemet som medföljer är Windows 10 Home eller Pro beroende på om det är för privat bruk eller företag.

Här i Sverige har vi just nu fyra modeller som är aktuella. Alla med Skylake-processorer, vilket är något av en besvikelse då vi gärna sett Kaby Lake. Varför köpa en dator för 10 000 kronor eller mer och få gammal teknik? Vi hoppas att nya modellerna av ZenBook UX310UA släpps på svenska marknaden tidigt under 2017.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.