Mozilla köper upp Pocket — lovar driva tjänsten som vanligt

Pocket Logo 2016

Utvecklaren Mozilla har meddelat att de köper upp företaget Pocket. Det betyder att den populära tjänsten med samma namn nu hamnar under samma skyddande vingar som håller webbläsaren Firefox uppdaterad och tillgänglig för miljontals användare.


Pocket är en läs-det-senare-tjänst där användarna kan spara hela artiklar för att läsa vid ett senare tillfälle. Snyggt och praktiskt på en och samma plats, oavsett om man sitter i webbläsaren eller på mobiltelefonen — Pocket finns där, tillgänglig för alla lägen.

Om du har använt konkurrenten Instapaper så får du lite av en idé om hur Pocket fungerar. De har dessutom båda sålts vidare från sin initiala utvecklare till större företag, i fallet med Instagram två gånger medan Pocket nu bara sålts en gång.

Till de som använder Pocket och kanske undrar vad som händer med tjänsten kan sägas att inget förändras inom den närmaste framtiden. I ett uttalande från Mozilla säger företaget att Pocket kommer fortsätta att fungera som vanligt vid sidan av Firefox. Även Pocket-utvecklarna säger att de kör på som tidigare och utan förändring.

We will continue on as a wholly-owned, independent subsidiary of Mozilla Corporation. We’ll be staying in our office, and our name will still be on the wall. Our team isn’t changing and our existing roadmap has been reinforced and is clearer than ever. In fact, we have a few major updates up our sleeves that we are really excited to get into your hands in the coming months, skriver Pocket-utvecklarna på sin webbsajt.

Hur länge det kommer att stanna så återstår att se och vi ställer oss undrande till om inte Mozilla har större planer än att köra Pocket som en fristående tjänst. Traditionellt köps den här typen av tjänster upp för att implementeras i en större helhetslösning, så Pocket tror vi inte får vara kvar speciellt länge.


Åtminstone i det format som tjänsten erbjuds idag. Exakt vad Mozilla vill återstår att se, men Casey Newton på webbsajten The Verge har en intressant tanke kring köpet. Och det är att Mozilla inte är ett dugg intresserad av själva tjänsten utan tekniken bakom Pockets rekommendationer.

Pocket öppnar upp för större intäkter till Mozilla

Dessutom är Pocket en snabb vägg in för Mozilla på de mobila plattformarna då tjänsten har fler än 10 miljoner månatliga användare idag. För Mozilla betyder det en stor mängd användare, möjligheter till visning av reklam i mängder och en prenumerationstjänst för extra inkomster.

Och tittar vi tillbaka i tiden så skulle allt det där kunna vara något helt annat än vad Mozilla köpt idag. För sex år sedan öppnade Evernote dörren för ett uppköp av Pocket, eller Read It Later som tjänsten då hette. Budet som gavs nekades dock av Nate Weiner som är VD på Pocket då Evernote ville integrera tjänsten i sin egen snarare än att driva den som en separat lösning, och det uppskattades inte.

Turligt nog för Pocket och användarna verkar det som då tjänsten har vuxit kraftigt sedan dess och verkligen visat framfötterna. Inte bara funktionsmässigt utan med sin utmärkta design och tillgänglighet.

Vi hoppas att Mozilla låter Pocket vara ifred så långt det bara går men ändå bygger in viss funktionalitet direkt i Firefox. Enklare åtkomst för de som gillar webbläsaren men utan att inskränka på funktionerna för de som vill köra en annan webbläsare och Pocket separat.

Vad tycker du om köpet?