2017 års iPad-modeller kan släppas först i maj eller juni

Apple iPad Pro

Hoppsan, det här var inte roliga nyheter för alla som går och väntar på nya iPad-modeller. Enligt uppgift har Apple tvingats flytta fram lanseringen av sina nya surfplattor till maj eller juni — ett ovälkommet måste även för Apple som ser en dalande försäljning i surfplattekategorin.

I skrivande stund vet vi att företaget tänker visar upp tre nya surfplattor i iPad-serien. Då med skärmstorlekarna 9.7, 10.5 och 12.9 tum. Där den minsta modellen ser ut att bli klar i tid så är det istället de två större som måste skjutsas en bit framåt i planeringen.


Det betyder inte bara att du som konsument måste avvakta ytterligare lite innan du kan köpa en ny surfplatta från Apple. Även tillverkarna av komponenter till iPad-serien är förlorare i det hela då intäkterna från försäljningen till Apple går ner, vilket påverkar totalvinsten för kvartalet.

Trots att tre nya modeller står på startlinjen inför sommaren väntas Apple minska sin totala försäljning under 2017. En beräkning är att Cupertino-företaget endast nå 40 miljoner skeppade surfplattor i år, en liten minskning från förra året.

Apple iPad 10.5 är flaggskeppet som ska lyfta försäljningen

Modellen som ska hålla försäljningen uppe är 10.5-tumsplattan med supertunna kanter som gör den nästan lika stor som den mindre 9.7-tumsmodellen. Både 10.5- och 12.9-tumsmodellen väntas få nya, supersnabba Apple A10X-processorn medan den minsta modellen får nöja sig med en Apple A9-processor.

Apple fortsätter att satsa allt på sina iPhone-telefoner som är den huvudsakliga inkomstkällan för företaget. Även om iPad-serien kanske inte genererar lika mycket vinst så är det viktigt för Apple att synas med sitt varumärke även i den kategorin, frågan är bara hur långt det räcker med de tre modellerna.

Konkurrenter som Samsung har visat upp riktigt trevliga surfplattor i Galaxy-serien med kompetent hårdvara och bra pris. Flera andra tillverkare har också visat framfötterna, men iPad håller undan i fråga om intresse och försäljning. Så pass att varumärket “iPad” har börjat bli synonym med hela kategorin oavsett tillverkare och modell.

Hur kinesiska tillverkarna TPK Holding, General Interface Solution och Foxconn reagerar på att Apple inte når ut med sina iPad-modeller i tid förtäljer inte historien. Även om de troligtvis påverkas hårt för första kvartalet så kommer inte ett ljud från dem om problemen. Med all sannolikhet på grund av munkavel från Apples sida.

Källor inom tillverkningsindustrin låter sig dock inte tystas och det är ett växande missnöje som gror över situationen. Även butikerna väntar otåligt precis som konsumenterna då alla blir lidande.

Vad tycker du om att iPad-serien inte förnyas förrän kring maj eller juni? Går du i väntan och vill köpa en ny surfplatta, eller bryr du dig inte speciellt mycket om det hela? Kommentera gärna och berätta!

Läs mer om nyheten på 9to5mac och VR-Zone.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.