Samsung Exynos 9 — extrem prestanda för Galaxy S8

Samsung Exynos 9

Samsung Exynos 9 8895 är den sydkoreanska tillverkarens senaste och mest kraftfulla processor någonsin. Kretsen kommer att använda i Galaxy S8 Samt Galaxy S8 Plus — två mobiltelefoner som kommer att bli riktiga prestandamonster på alla punkter.


Vad sägs om videoinspelning i 4K-upplösning med 120 bilder per sekund? Här pratar vi alltså om högupplöst video som kan användas för slowmotion om man så önskar. Riktigt trevligt för alla som vill använda som mobiltelefon för mer avancerad inspelning. Dessutom stöds 4K VR-material om man vill titta på det.

För bästa prestanda kring video använder Exynos 9 8895 en så kallad Vision Processing Unit (VPU). Det är en miniprocessor speciellt designad för att hantera bland annat video och VR. Den avlastar telefonen för lägre strömförbrukning och mindre värmeutveckling. Läs mer om VPU:er här.

Eftersom Exynos 9 8895 är tillverkad 10nm och utlovar 27 procent högre prestanda med 40 procent lägre strömförbrukning jämfört med tidigare processor tillverkade i 14nm. Ett välkommet lyft som hjälper Samsungs telefoner till bättre batteritider.

Samsung Exynos 9 är byggd för AI

En annan detalj som teknikintresserade lär uppskattar AI-stödet som kommer från Samsung Coherent Interconnect-teknologi. Tätt integrerad med digitala assistenten Bixby som kommer med Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus, men också en vink om framtiden för hur AI kan användas för att ge användarna en bättre upplevelse.


Slutligen kan nämnas att Exynos 9 8895 har ett 4G/LTE-modem som klarar nerladdningshastigheter på hela 1 Gbps och uppladdning i 150 Mbps. Mer än väl för alla tänkbara situationer och garanterat ett bra sätt om man vill tömma sin månadssurf på några timmar.

Här är det också värt att nämna om Qualcomm Snapdragon 835. En processor som också kommer att användas med Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus. Anledningen är att Samsung helt enkelt inte klarar att tillverka nog med processorer i Exynos-serien för att tillgodose sina behov. Det här är inget nytt utan har varit så under flera år.