Asus ROG Swift PG27UQ — första 4K-skärmen som klarar 144 Hz

Asus ROG Swift PG27UQ

Asus ROG Swift PG27UQ är ett riktigt monster till gamingskärm. Det är första modellen på marknaden som klarar både 4K-upplösning och en bilduppdateringsfrekvens på 144 Hz — för att inte tala om Nvidia G-Sync för flimmerfri bild och HDR med riktigt grym färgåtergivning.

Det blir allt vanligare med gamingskärmar som klarar 144 Hz eller högre bilduppdateringsfrekvens, men att de samtidigt klarar 4K-upplösning är något helt okänt på marknaden. Fram tills idag med Asus ROG Swift PG27UQ. Det här är en tydligt gaminginriktad skärm med många tunga specifiaktioner.

Gamingskärmen har en storlek på 27 tum med maximalt 3 840 x 2 160 pixlar. Det ger en total pixeltäthet på 163 ppi vilket är högt nog för bra skärpa och god detaljrikedom, oavsett om du tittar på film eller spelar. Ljusstyrkan är maximalt 1 000 cd/m2 vilket kombinerat med stödet för HDR10, färgrymden DCI-P3 och användandet av kvantprickar bådar för riktigt bra färger.

Asus ROG Swift PG27UQ

Asus PG27UQ använder DCI-P3 & Nvidia G-Sync

Fördelen med DCI-P3 är att färgrymden är cirka 25 procent bredare än traditionella sRGB. Kortfattat går det att visa mer realistiska färger än andra, mer begränsade skärmar. Den bakbelysta LED-panelen använder 384 belysningszoner där enskilda zoner kan stängas av för extrem svärta.


Acer och Asus fördröjer lanseringen av sina 4K 144Hz G-Sync HDR-skärmar


Asus har även valt att implementera Nvidia G-Sync som synkroniserar bildvisningen på skärmen med uppdateringen från grafikkort baserade på nyare kretsar från Nvidia. Du slipper flimmer och så kallad ”screentearing” vilket annars kan vara förstörande för upplevelsen i spel.

Anslutningarna på Asus ROG Swift PG27UQ består av två stycken Displayport 1.4-portar samt en port med HDMI 2.0. I skrivande stund känner vi inte till pris eller lanseringsdatum. Nu hoppas vi bara på att Asus släpper en variant av skärmen som använder AMD Freesync istället för att täcka den sidan av grafikkortsspektrumet.

Acer Predator X27 är ett svar på PG27UQacer predator x27 side

Acer Predator X27 är en nyligen presenterad gamingskärm som är ett direkt svar på Asus PG27UQ. Modellen ståtar med 4K-upplösning, HDR-stöd och kapacitet att visa 144 bilder per sekund.

Och likheterna mellan de båda modellerna stannar inte där. Båda har nämligen en ljusstyrka på 1 000 nits, använder belysningszoner och har stöd för Nvidia G-Sync.

Det börjar blir mycket intressant i högsta kvalitetskategorin med två högintressanta modeller på bara några månader. Frågan är om konkurrenterna väljer att haka på och hur prisbilder kommer att se ut i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.