Geforce Now släpps till Windows & Mac — svindyr speltjänst med tunga speltitlar

Nvidia Logo

Nvidia har lanserat streamingtjänsten Geforce Now till både Windows- och Mac-användare. Tidigare var tjänsten unik för Nvidia Shield TV — men nu har Nvidia äntligen öppnat upp för att ta Geforce Now till fler plattformar och det betyder att du kan strömma nya spel till äldre datormodeller med begränsad hårdvara.

Geforce Now fungerar likt en spelhubb med mängder av speltitlar som du kan hyra under perioder och strömma till din dator. Bland annat demonstrerades Rise of the Tomb Raider på en iMac under presentationen av Geforce Now, ett av många AAA-titlar som ska finnas tillgängliga.

Spelplattformen ska även vara kompatibel med Steam, en av världens största nätbutiker för datorspel, men hur den kopplingen ser ut återstår att se. Vad vi vet är i alla fall att Nvidia tar et ordentligt saltat pris för sin tjänst. Instegspriset är hela 25 dollar för bara 20 timmars spel, eller kring 280 kronor inklusive moms.

Och då pratar vi bara om de enklare spelen och inte topptitlarna, som just Rise of the Tomb Raider. För de som saknar tunga speldatorer som kostar mycket pengar kan Geforce Now vara ett alternativ, men på rak arm skulle vi inte rekommendera någon att använda streamingtjänsten utifrån vad vi vet idag.

nvidia ces2017 geforce now presentation

Geforce Now kräver en rejäl bredbandsanslutning

I längden kommer tjänsten att bli en mycket dyr, begränsad lösning som inte bara kostar mycket pengar. Det kommer att krävas en rejäl internetanslutning också. I sin befintliga form för Nvidia Shield TV krävs allra minst 10 Mbps av din bredbandsanslutning. För att spela i HD gäller 20 Mbps och full-HD kräver hela 50 Mbps.

Lägg till att du inte får behålla några spel om du skulle sluta betala. Hur speljätten tänker göra med sparfilerna som skapas vet vi inte idag. Förhoppningsvis finns de sparade både i molnet hos Nvidia och på den lokala datorn. Om de bara finns hos Nvidia vore det ett mycket stort misstag.

Vad tror du? Skulle du kunna tänka dig att betala minst 280 kronor per 20 timmars spelande, eller vill du hellre skaffa (eller har) en speldator och köpa spelen själv?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.