Nu är HDMI 2.1-standarden här — stöd för 8K-upplösning & dynamisk HDR

hdmi kablar

I takt med att skärmteknikerna blir allt mer avancerade och dagens kameror allt mer kapabla så ökar pressen på ny HDMI-standard. Och med HDMI 2.1 får vi äntligen de välbehövliga uppgraderingarna som standarden behöver — exempelvis stöd för 8K-upplösningar och dynamisk HDR.

Efter att gruppen HDMI Forum färdigställt specifikationerna för HDMI 2.1 så har de tillkännagivit alla nyheter i senaste versioner. De stora nyheterna som flest lär vilja veta är att det stöds 8K-upplösning i 60 bilder per sekund och 4K-upplösning i 120 bilder per sekund.


Med 8K-upplösning menar HDMI Forum en upplösning på 7 680 x 4 320 pixlar och 4K-upplösning är både 4 096 x 2 160 och 3 840 x 2 160 pixlar, den senare även kallad 4K UHD.

HDMI 2.1 bjuder även på dynamisk HDR vilket betyder att bildkällan kan skicka bildinformation till skärmen för varje bildruta. Fördelarna med det är att ljusstyrka och färgnivåer kan justeras på ett bättre sätt än exempelvis HDR10 som endast skickar den informationen vid starten av uppspelningen.

“This new release of the Specification offers a broad range of advanced features for enhancing the consumer entertainment experience, as well as providing robust solutions to the commercial AV sector. This is part of the HDMI Forum’s continuing mission to develop specifications for the HDMI eco-system that meet the growing demand for compelling, high-performance and exciting features”, Robert Blanchard på Sony Electronics, VD för HDMI Forum

Nya versionen bjuder även på finesser som Game Mode VRR vilken är en teknik för adaptiv bildsynkronisering. Den kan enklast jämföras med Nvidia G-Sync och AMD Freesync som båda används för att synkronisera skärmen med grafikkortet. Det eliminerar så kallad ”screentearing” och minskar fördröjningen mellan skärm och bildkälla.

För att kunna dra nytta av HDMI 2.1 krävs en ny kabel som är designad för nya versionen. Det betyder bland annat att HDMI-kabeln ska klara en bandbredd på hela 48 Gbit/s. De nya kablarna är bakåtkompatibla med HDMI 2.0 och äldre men för att nyttja nya funktionerna krävs så klart hårdvara för detta.

HDMI 2.1 lanseras i sin skarpa form under 2017 års andra kvartal men räkna inte med att det dyker upp mängder av produkter som stöder standarden riktigt än. Faktum är att det troligtvis inte dyker upp något innan hösten och någon utbredd synlighet i butik lär inte ske innan 2018.

Läs mer om HDMI 2.1 på HDMI Forum 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.