Acer och Asus fördröjer lanseringen av sina 4K 144Hz G-Sync HDR-skärmar

Acer Predator X27

Har du en speldator kapabel att driva en skärm i 4K-upplösning och 144 Hz? Är du beredd att spendera en hel del pengar på just en sådan skärm och dessutom med stöd för HDR-material? Då får du snällt vänta en bit in i 2018 då både Acer och Asus har annonserat stora förseningar.

Acer Predator X27 och Asus Rog Swift PG27UQ använder båda en AHVA-panel från AU Optronics med upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar. Panelen kan köras i 144 Hz och använder LED-belysning med 384 zoner. En skärmpanel i toppklass och som använde G-Sync för flimmerfri bild.

Båda skärmarna har stöd för visning av HDR-material och använder referensdesignen för Nvidia G-Sync HDR. En teknik som möjliggör både G-Sync och HDR i en skärmpanel och som först visades under CES 2017 tidigare i år.

De flesta datorer kämpar idag med att ens kunna pressa upp en 4K-skärm i stabila 60 Hz, och att få upp den i otroliga 144 Hz är knappast en enkel sak. Det krävs ett GTX 1080 Ti allra minst för att ens tänka tanken i något mer grafikkrävande än MS Röj.

Acer Predator X27 och Asus Rog Swift PG27UQ är mycket eftertraktade i den högsta prestandaklassen och det är tråkigt att de inte dyker upp till julhandeln. Anledningen kan vi bara spekulera kring, men enligt webbsajten AnandTech finns två tänkbara förklaringar.

Antingen kan tillverkarna behöva optimera referensdesignen för G-Sync HDR ytterligare i sina skärmar eller så är massproduktionen av panelen från AU Optronics fördröjd. M270QAN02.2 som panelen heter skulle ha börjat produceras i större mängd under juli månad. Huruvida någondera stämmer vet vi inte idag, men det vore inte omöjligt att båda är korrekta.

Idag finns ytterst få HDR-skärmar för datorer att skaffa och vi hoppas innerligt att utvecklingen går snabbare framåt under 2018. Allt fler modeller har 4K-upplösning vilket är positivt, men HDR lyser alltjämt med sin frånvaro. Och det är synd för det är ett stort steg uppåt i bildkvalitet.

Har du en dator som kan driva en 4K-skärm i 144 Hz? Kan du tänka dig att köpa någon av skärmarna? Kommentera och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.