Intel Haswell-E släpps sent under 2014

Entusiasterna som vill lägga vantarna på en processor i kommande serien Intel Haswell-E får allt vänta bra länge till – för de ska inte släppas förrän i slutet av 2014. Innan dess är det Ivy Bridge-E som gäller och visst blir det lite förvirrande när Haswell helt nyligen gjort sitt intåg på marknaden som en ersättare till populära Ivy Bridge. Så vad kan Intel då erbjuda i slutet av 2014?

intel logotyp huvudkontorJo, vad sägs om åtta processorkärnor och stöd för DDR4. I grunden används styrkretsen X99 som hanterar all kommunikation mellan processorn och resten av komponenterna. Hittills har Intel bara erbjudit upp till sex processorkärnor, från Core i7-980X “Westmere” som släpptes 2010 och fram till Ivy Bridge-E som kommer under tredje kvartalet 2013 (visst känns det fel med namnen?).

Intel Haswell-E får 2,5 MB L3-cacheminne per kärna, upp till 20 MB, och som vanligt återfinns stöd för Hyperthreading på 16 eller 12 trådar beroende på utförande och modell. Stöd för hela 40 PCI Express 3.0-kanaler finns också med upp till fyra grafikkort på samma moderkort. Man kan ju snabbt räkna ut vad fyra Nvidia Geforce GTX 780 skulle klara i en speldator med nya Haswell E-serien.

Intel Haswell-E blir en superpresterande processorserie på alla vis, men frågan är ändå om inte de borde släppa den betydligt tidigare än slutet på 2014?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.