Gratisverktyget Rufus är det bästa sättet att installera Windows 11 på en dator som är inkompatibel med operativsystemet.
Microsofts strikta krav på vilken hårdvara som får användas med Windows 11 har varit en stor frustration för miljontals användare, men det finns lösningar trots företagets försök att tvinga dig till ett dyrt datorköp.
Hittills har det varit relativt enkelt för utvecklare att skapa verktyg som tar sig förbi Microsofts inbyggda restriktioner i Windows 11. Med senaste uppdateringen av 24H2 har ytterligare blockader lagts till som gör det mycket svårare för verktyg som Rufus att göra sitt jobb. Tacksamt nog finns en lösning – men det är inte säkert att du tycker om den.
För att ta sig förbi de rigorösa spärrarna i Windows 11 24H2 har utvecklaren bakom Rufus valt att helt ersätta installationsprogrammet för Windows. På så vis aktiveras inte de extra lager av säkerhet som Microsoft lagt till. Dessvärre betyder det också att du som användare blir mindre säker. Det går inte att säkerställa integriteten när ett verktyg agerar mellanhand på det här sättet. Vem garanterar att Rufus inte lägger in malware?
Så här fungerar det.
Så installeras Windows 11 med gratisverktyget
Vid en första anblick ser nya och uppdaterade Rufus 4.6 ut som den tidigare versionen. Men låt inte utseendet lura dig – under ytan finns ett helt gäng förbättringar som gör att den ökade säkerheten i Windows 11 24H2 inaktiveras för att möjliggöra installationen.
Det första som händer är att Rufus ersätter systemfilen Appraiserres.dll med en helt tom dll-fil, en så kallad ”0-byte”-fil. Originalfilen används av installationsprogrammet för Windows 11 till att kontrollera hårdvaran i datorn så att den är kompatibel (enligt Microsofts regler).
Med den systemfilen ur vägen tar Rufus nästa steg i processen. Installationsfilen Setup.exe döps om till Setup.exe och ersätts av en ny installationsfil som Rufus placerar i samma mapp. Verktyget lägger även till en undermapp och andra filer som behövs för att ta installationen vidare.
När du kör nya Setup.exe visas en dialogruta som indikerar att du kör en ”Windows Setup Wrapper” av tredjepartsutvecklaren Akeo Consulting (vilket är moderbolaget bakom Rufus).
Det här händer i bakgrunden
Okej, så allt ovan är det tydliga och märkbara, men vad gör Rufus egentligen i bakgrunden som INTE går att se utan att leta?
Redan innan Rufus uppdaterats för Windows 11 24H2 upptäcktes att Microsoft försök till extra säkerhet enkelt kunde kringgås genom att ändra i operativsystemets register. Rufus tog den metoden och bäddade in den i installationsprocessen för att göra det hela enklare för användarna.
När du kör den nya installationsfilen som verktyget skapat går den in i registret och gör ändringarna som stänger av säkerhetskontrollen. Därefter körs den vanliga installationsfilen som Microsoft tillhandahåller.
Utvecklaren svarar på kontroverserna
Pete Batard är den ensamma utvecklaren som står bakom Akeo Consulting och Rufus.
Han har kommenterat kontroversen kring injektionen av tredjepartskoden kring installationsprogrammet med några förtydliganden.
Det första han säger är att det finns en förståelse för att hela processen kan upplevas som obekväm ur säkerhetssynpunkt och att det potentiellt kan användas som en vektor för malware-injicering i operativsystemet.
För att tona ner riskerna säger Pete att han använder GitHub Actions och att vem som helst kan kontrollera att koden inte har förändrats av en annan part genom validering av SHA-256. För den avancerade användaren kanske det är lugnande på sätt och vis, men normalanvändaren kommer aldrig förstå vad det innebär och hur man själv kollar integriteten i Rufus filer.
En annan detalj som Pete lyfter fram är att han bara använder tillvägagångssätt som Microsoft gjort möjlig via officiella vägar i Windows 11. Rufus hackar inte Windows 11 på något unikt sätt.
Ladda ner Rufus här
Rufus är helt kostnadsfri att ladda ner och använda. Du måste givetvis köpa en licensnyckel för Windows 11 om du vill använda operativsystemet utan att Microsoft klagar på dig, men det är en mindre kostnad om du köper den från nyckelsajter.
I skrivande stund är version 4.6 en beta-version vilket betyder att mjukvaran inte är färdigutvecklad. Den kan ha buggar och andra otyg som ställer till det, så använd med viss försiktighet och aldrig på en dator med information som är kritisk att behålla.
Säkerhetskopiera, säkerhetskopiera, säkerhetskopiera.
Lämna ett svar
Visa kommentarer