Telia tar ställning mot illegal IPTV

Hacker

Telia har nyligen anslutit sig till Nordic Content Protection (NCP) för att bekämpa den ökande användningen av illegala IPTV-tjänster i Sverige.

Med över 2,2 miljoner svenskar som använder illegala IPTV-tjänster, har problemet vuxit till en omfattning som inte bara hotar TV- och filmindustrin, utan också göder den organiserade brottsligheten.

NCP är en sammanslutning av flera stora aktörer inom mediebranschen, inklusive Tele2, TV4, Viaplay Group och Discovery. Genom detta samarbete arbetar dessa företag för att identifiera och stänga ner illegala streamingtjänster, samtidigt som de erbjuder teknisk support för att skydda rättighetsinnehavares innehåll.

Telias vd, Anders Olsson, betonar vikten av detta samarbete för att skydda både branschen och konsumenterna. Han menar att kampen mot illegal IPTV är nödvändig för att minska den kriminella verksamheten och skapa en mer rättvis marknad.

Via Telia

Illegal IPTV är ett växande problem i Sverige

Enligt de senaste siffrorna från Mediavision har användningen av illegala TV-tjänster i Sverige ökat för tredje året i rad. Hela 28 procent av befolkningen i åldrarna 15–74 år uppgav i maj 2024 att de hade laddat ner eller streamat film illegalt den senaste månaden. Dessutom rapporterade 580 000 hushåll att de prenumererar på illegala tv-tjänster, en ökning med 19 procent sedan förra året.

Denna olagliga marknad beräknas omsätta över en miljard kronor årligen i Sverige, pengar som går direkt till den organiserade brottsligheten. Denna utveckling utgör ett allvarligt hot mot den svenska film- och TV-branschen och mot samhället i stort.

Genom att tillsammans bekämpa illegal TV bekämpar vi organiserad brottslighet, verkar för en mer rättvis bransch och skyddar våra kunder. – Anders Olsson

Om Nordic Content Protection

Nordic Content Protection (NCP) är ett samarbete mellan distributörer och rättighetsinnehavare i Norden, med syfte att förhindra illegal streaming och otillåten tillgång till betal-TV. Organisationen arbetar aktivt med att identifiera och stänga ner olagliga tjänster samt att skydda sändningar som distribueras via parabol, antenn, kabel eller IPTV.

Åtal och domar kring illegal IPTV

Patent- och marknadsöverdomstolen har nyligen meddelat dom i ett brottmål avseende illegal IPTV. De två åtalade, som ansvarat för den tekniska infrastrukturen i ett illegalt IPTV-nätverk, har olovligen återutsänt TV-sändningar till ett stort antal kunder under fyra år. Nätverket tros ha haft minst 5 000 kunder under senare delen av verksamhetsperioden.

Domstolen har även behandlat krav på ersättning från tre målsägandebolag för det olovliga utnyttjandet. Underinstansens beslut att basera ersättningen på ett högre antal användare har reviderats, vilket ledde till att den totala ersättningen sänktes från 196 miljoner kronor till knappt 114 miljoner kronor. Rubriceringen och påföljden för de åtalade ändrades dock inte.

Åtal mot IPTVKing

Nyligen väcktes åtal mot en man som varit involverad i den illegala IPTV-tjänsten IPTVKing, en av de största illegala IPTV-tjänsterna i Sverige. IPTVKing tros ha varit aktivt sedan 2016, och bara under 2017-2018 har tjänsten genererat över 46 miljoner kronor i intäkter.

Mannen har fungerat som förmedlare av de pengar som strömmat in från verksamheten, som huvudsakligen betalats i Bitcoin. Tjänsten stoppades den 3 juni 2020 när polisen genomförde ett koordinerat tillslag i flera europeiska länder, vilket beskrivs som världens största tillslag mot illegal IPTV. I Sverige anhölls tre misstänkta personer och stora summor pengar samt andra värdeföremål beslagtogs.

Via Rättighetsalliansen och domstol.se.

Därför betalar allt fler för illegal IPTV

Rättighetsalliansen skriver det tydligt och väl på sin egen webbsajt:

Illegal IPTV har de senaste åren ökat kraftigt i Sverige och en undersökning av analysföretaget Mediavision visar att 20 procent av svenska hushåll använder illegal IPTV. Trenden tros fortsätta.

Svenska konsumenter väljer att betala mindre för en rimlig upplevelse istället för att betala svindyrt för en bättre sådan. Varför? Svaret är nog inte speciellt knepigt. Här är några högst tänkbara anledningar.

  • Pris: Låg kostnad och brett utbud jämfört med lagliga alternativ.
  • Bredare innehåll: Större urval av kanaler och filmer än på svenska tjänster.
  • Anonymitet: Låg risk att upptäckas tack vare anonymiseringstekniker.
  • Enkelhet: Lättanvänd teknologi som integreras med populära enheter.
  • Missnöje med lagliga alternativ: Höga priser och begränsat innehåll på legala tjänster.
  • Ökad digital kompetens: Fler användare är tekniskt kunniga och bekväma med att använda alternativa lösningar.

Låt oss bryta ner listan ännu mer. Det är enkelt, billigt, utbudet är bättre och riskerna är näsan obefintliga för den som köper de här tjänsterna. Varför betala 600-700 kronor eller ännu mer varje månad när man kommer undan med en hundralapp eller två?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.