Newsner sprider fejknyheter på Facebook

fake-news-pixabay-geralt

Nyhetssajten Newsner sprider fejknyheter genom att skapa fiktiva berättelser som de sprider på Facebook. Frågan är nu om vi kan lita på de andra nyheterna som Newsner publicerar – vad är sant och vad är falskt på sajten?

  • Viralgranskaren hittade ett 20-tal falska nyheter på Newsners webbsajt
  • Delas på Facebook – står inte att innehållet är falskt
  • Trovärdigheten kan urholkas, men utgivaren vill fortsätta publicera

Obs: Det här är en gammal artikel med potentiellt utdaterat innehåll och Metros webbsajt har inte längre den källartikel som vi hänvisar till via länk.

Det är webbsajten Metro som granskat hur Newsner sprider falska nyheter (obs: länk fungerar ej) på sin webbsajt och via Facebook. Sajten har en halv miljon följare på Facebook och ingenstans på det sociala nätverket skriver Newsner att de är fejknyheter som delas.

Metro skriver i sin granskande artikel att Newsner spridit minst ett 20-tal artiklar de senaste två åren där berättelserna är falska. Och när de frågar Christian Ström, ansvarig utgivare på Newsner, så försvarar han sajtens falska nyheter.

När Metro frågar om Newsner kommer att fortsätta publicera fiktiva historien svarar Christian att han tror att läsarna uppskattar det. På frågan om vilket ansvar de [Newsner] har mot läsarna svarar Christian att de visst har ett ansvar, och att de måste vara tydliga i sina artiklar.

metro viralgranskaren newsner fejk
Urklipp från Viralgranskarens artikel om Newsner

Bilderna till artiklarna på Newsner är tagna ur sitt sammanhang

Och tydliga är precis vad de inte varit. I artiklarna på sin sajt finns en liten ruta som säger att nyhetens är fejk, men på sociala medier vill sajten tydligen inte säga något om innehållet. Istället lockas betraktarna att blint dela innehållet.

Så vad är egentligen problemet med fejknyheterna? Vem som helst får väl publicera innehåll av underhållningsvärde?

Det Newsner gör är inte olagligt. Det kan till och med vara underhållande för de som läser innehållet. Men det kan samtidigt urholka varumärkets trovärdighet när de försöker hitta berättelser som driver intresse – och går till fejknyheter för att hitta det.

Först när sajten granskas av Metro går de ut med en uppdaterad text på Facebook om att innehållet inte är sant.

För att identifiera de falska nyheterna på Newsner kan du använda sajtens egna lista på hur man avslöjar fejkade nyheter.

  1. Syna bluffen
  2. Kolla sajten
  3. Kolla fakta
  4. Kolla bilden
  5. Följ med i storyn
  6. Avpublicera

Artiklarna är upprörande, sajten har flera artiklar med fejknyheter, faktan håller inte, bilderna till artiklarna är tagna ur sitt sammanhang, nyheterna uppges vara falska av andra, trovärdiga sajter.

metro viralgranskaren newsner fejk delningar
428 delningar av en fejknyhet är skrämmande.

Är Newsner per definition en ”fake news website”?

Wikipedia skriver följande på sin webbsajt: Fake news websites (also referred to as hoax news websites) are Internet websites that deliberately publish fake news—hoaxes, propaganda, and disinformation purporting to be real news—often using social media to drive web traffic and amplify their effect.

Läs hela artikeln Fake news website här.

Vad tycker du om att Newsner publicerar fejkade nyheter blandat med riktiga? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.