Turkiet blockerar populära molntjänster som Dropbox, OneDrive, Drive och Github. Allt för att begränsa tillgången till läckta regeringsdokument. Totalt har nära 60 000 dokument läckt ut och den turkiska regeringen kämpar nu för att återta kontrollen kring läckan.
Det är hackergruppen RedHack som släppt nära 17 GB med dokument och de tillhör bland annat den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan och energiministern Berat Albayrak, den senare styvson till Erdoğan. En minst sagt pinsamt händelse som de båda garanterat hade önskat slippa.
Hur de hade tänkt sig att helt stoppa åtkomsten till dokumenten vet vi inte. Bara för att molntjänster som Dropbox och OneDrive inte längre går betyder inte det att invånarna är helt utelåsta från tillgång. Och den turkiska regeringen kan inte stoppa molntjänsterna för evigt.
Intressant nog menar RedHack att Turkiet kunde ha sluppit läckan helt om de bara låtit bli att låsa in oliktänkande inför kommande rättegångar. RedHack krävde att Turkiet skulle släppa dem fria, vilket regeringen vägrade, och därför kom nu läckan med de 60 000 dokumenten.
Så vad innehåller då dokumenten som Recep Tayyip Erdoğan inte vill att omvärlden, och allra minst de egna invånarna, ska se? Jo, bland annat hur Erdoğan kontrollerar media och även hur han föreslår utvalda artiklar som ska publiceras i regeringsvänliga tidningar.
Microsoft @Onedrive now blocked in #Turkey, joining @GoogleDrive and @Dropbox in nationwide cloud storage shutdownhttps://t.co/xObmf8D00j pic.twitter.com/Kmc8761iH9
— Turkey Blocks (@TurkeyBlocks) October 8, 2016
Som svar på läckan har Turkiet inte bara stoppat Dropbox, OneDrive, Drive och Github inom landets gränser. De försökte även tvinga Twitter att stänga ner kontot som RedHack använde, vilket Twitter också gjorde tillslut. Försöker man komma åt de blockerade sajterna visas ett SSL-felmeddelande vilket är en klar indikation på blockering från hög nivå.
En intressant detalj i nyheten är att även om de stora internetleverantörerna gick på regeringens linje och blockerade sajterna så valde en mängd mindre att inte göra det. Sen dess har både Google och Dropbox gått med på att ta bort innehåll i sina molntjänster på begäran av den turkiska regeringen, vilket också gjort att de båda molntjänsterna åter igen kan nås från Turkiet.
Det här är inte första gången som Erdoğan och den turkiska regeringen stoppat tillgång till webbsajter. Och vi gissar att det inte blir sista heller. Som avslutning har vi ett citat som börjat cirkulera efter att den här nyheten först dök upp.
Lämna ett svar
Visa kommentarer