Så får du barnen att göra som du vill – 8 enkla tips

tva-barn-svartvit

För många är det en stor utmaning att få barnen att göra som man vill. Det kan vara så enkla saker som att klä på sig, äta kvällsmaten eller göra läxorna – ibland går det hur bra som helst och ibland sätter barnen sig på tvären som de mest envisa små individer som de faktiskt är.

Eftersom är individer så kan det skilja sig åt en hel del kring hur man ska hantera deras envishet och ovilja, men det finns några universella knep som kan göra det lite lättare i vardagarna. Knep som är både gratis, fungerar gång på gång och kan fungera som en liten hjälp tills man finner bättre lösningar.

Tänk på att alla barn är olika och så även de livssituationer som de befinner sig i. Vi påstår inte att alla tipsen kommer att fungera utan menar istället att de är just tips som man kan prova sig fram med – kanske hade du missat en som faktiskt hjälper dig med ditt barn?

Höj aldrig tonen

Vårt första råd är att aldrig skrika eller skälla högt på barnen. Det är varken kreativt eller inbjudande så börjar man med det har man redan förlorat diskussionen – även om barnen faktiskt gör som man vill tillslut. Båda förlorar på högljudda gräl så kämpa emot viljan att höja rösten och försök hålla en så normal ton som möjligt. Beroende på hur gammalt barnet är så kanske man inte behöver ta en diskussion direkt. Ta en promenad, tänk igenom situationen och få ett grepp om omfattningen där det behövs.

Erbjud ett dåligt val

Ett annat råd är att erbjuda ett dåligt val som får det man egentligen vill att barnen ska att se bättre ut. Det kan vara valet mellan att städa sitt rum eller städa sitt rum och syskonets. Att diska i köket eller att diska och dammsuga. Ni förstår säkert hur vi menar. När man ställs inför två val ges illusionen av att barnet får makten att välja själv och det blir lättare att göra ett val. Tänk dock på att om du ger dåliga val så får du också acceptera när barnet har valt. Ta lärdom och se vad som passar ditt barn bäst.

Göm de hälsosamma delarna i maten

Om barnet vägrar äta de nyttigare delarna på tallriken kan det behövas lite knep och tricks för att få i dem salladen. Det kan ta tid och vara lite knepigt ibland, men går man omvägar finns sätt att lura i barn grönsaker och rotfrukter. Låt barnen själva lägga i den ”hemliga ingrediensen” i maten, gör om det nyttiga så det liknar något annat (palsternacka kan stekas så det liknar fisk!) eller baka något på allt det där hälsosamma-som-ingen-vill-äta. Fungerar inte i alla åldrar men kan vara bra för de mindre barnen.

Sysslor före teknik och nöje

Om barnet använder sin smartphone, surfplatta, tv eller dator för mycket kan man använda restriktioner som att begränsa användandet tills barnet har gjort vissa sysslor. Bädda sängen, borsta tänderna och plocka upp på rummet så får du tillbaka internet igen. Här bör man vara noga att börja i god tid och begränsa användandet från tidig ålder. Amerikanska studier ger en skrämmande bild över hur ofta små barn använder teknik, ett tips är att ha god koll så blir det lättare upp i åldrarna.

Ge en morot

Hur många gånger har man inte hört eller själv sagt: ”Om du äter upp all mat får du titta på tv” eller ”borstar du tänderna så får du använda surfplattan en stund”? Ge barnen en liten morot för att de ska göra färdigt sina sysslor eller bara göra som man vill. Ska inte förväxlas med nästa punkt som även inkluderar ett hot om något dåligt. Precis som allt annat i listan så bör moroten inte användas alltför frekvent då det kan bli en vana som gör att barnet sen vägrar tills moroten är levererad.

Det här ska du aldrig göra

Gråtande Bebis

Det finns fler tips som kan vara riktigt effektiva men som vi avråder från att använda. Det finns en överhängande risk att barnen får negativa känslor som sitter i väldigt länge och hur effektiva de än är så är det inte värt det.

Ge skuldkänslor

Att lägga så stor press att det tydligt märks hur barnet blir stressat och oroligt bör tveklöst undvikas. Risken är att man utsätter barnet för en situation som kan sitta i väldigt länge och i värsta fall en bra bit upp i åldrarna om det är ett mycket litet barn. Undvik att medvetet ge barnet skuldkänslor där det inte är absolut nödvändigt.

Hota med andra

Ska inte förväxlas med punkten Hota som vi nämnde innan. Här pratar vi om att hota med mor- och farföräldrar eller andra när barnet inte gör som man vill. Bara för att barnet inte äter sin kvällsmat så man inte hota med att ”då ringer jag mormor och berättar”. Det kan ge en negativ känsla kring de personer man hotar med och är helt onödigt.

Låt barnet vinna

Ibland kan det vara bra att låta barnet vinna då och då. Eller åtminstone få dem att tro att de har vunnit. Om ett barn är segt på att klä på sig kan man ha en tävling där vinnaren får välja vad familjen ska äta för frukost (inom rimliga gränser givetvis). Låt barnet vinna påklädningen och vi lovar att morgonen plötsligt blev hur rolig som helst – och snabb. Det här kommer inte att fungera för alla och inte alla dagar, men det är värt att prova. Tävlingsinstinkten är stark i människor.

Hota

Okej, det ska inte vara fullt så farligt som ordet ”hota” kanske antyder. Det handlar om ett enkelt ”gör detta annars får du inte göra det där”. Borsta tänderna så får du vara uppe en stund till, om inte så släcker vi omedelbart. Det är harmlöst men kan fungera riktigt bra på rätt barn. En del sätter sig emot stenhårt och då får man prova någon annan punkt i listan ovan. I rätt mängd och i rätt tillfälle kan ett hot faktiskt göra underverk – har du provat?

Rutiner

Det bästa är kanske att redan från mycket tidig ålder börja med rutiner som man inte viker ifrån. Ha en ordning som både barn och föräldrar följer från morgon till kväll. Innan man gör B så gör man A. Aldrig leksaker i vardagsrummet. När man plockat fram så plockar man undan. Sätt rutinerna och följ dem så noga det bara går. Vik inte från den utstakade vägen hur mycket barnet än bråkar om det. Ett annat tips är att se över rutinerna regelbundet så kraven inte är onödigt höga.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.