Snabba fakta:
- Apple försvarar sitt avtal med Google, som inkluderar intäktsdelning via Googles söktjänst.
- Detta sker efter att det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) hotat att bryta upp Googles verksamhet på grund av dess olagliga monopolställning.
- Google har föreslagit egna lösningar för att möta domstolens krav, men varnar för att extrema åtgärder kan leda till en sämre användarupplevelse.
Googles juridiska problem med i princip hela världens domstolar och myndigheter har tagit en oväntad vändning då Apple nu aktivt deltar i försvaret av Googles söktjänstavtal.
Enligt Reuters har Apple lämnat in en motion för att delta i en kommande utfrågning. Det sker i kölvattnet av DOJ:s förslag om att bryta upp Googles verksamhet, bland annat genom att sälja Chrome och förbjuda sökdistributionsavtal med företag som Apple och andra bolag.
Apple argumenterar att avtalet mellan företagen inte bara gynnar Google utan också ger en bättre användarupplevelse för Safari-användare. Företaget menar att förbjuda Google Search som standard på Safari skulle försvåra Apples möjligheter att leverera produkter som bäst uppfyller användarnas behov. Dessutom lyfter Apple fram att dess kunder föredrar Google som sökmotor.
Apple drar in miljarder på avtalet med Google
Apple får miljardbelopp från Google genom intäktsdelningsavtalet, vilket uppgick till cirka 20 miljarder dollar under 2022.
Enligt Apple skulle ett förbud mot avtalet antingen ge Google gratis tillgång till användardata eller tvinga Apple att ta bort Google Search som standard. Det senare skulle, enligt Apple, innebära en försämrad användarupplevelse för dess kunder.
Apple förklarar vidare att DOJ:s förslag bygger på antagandet att Apple planerar att utveckla en egen sökmotor, vilket företaget avfärdar. Apple menar att utvecklingen av en sökmotor skulle kräva betydande tid, pengar och resurser, något som ligger långt utanför företagets kärnverksamhet.
Efter domstolens tidigare beslut om att Google innehar ett olagligt monopol har sökjätten avvisat DOJ:s förslag som ”extrema”. Google har istället lagt fram egna lösningar, bland annat att ge större flexibilitet för partners att välja standard-sökmotorer på sina enheter. Företaget föreslår också att tillverkare ska kunna förinstallera flera sökmotorer, vilket skulle ge konkurrenter som Microsoft fler möjligheter att buda om plats.
Stor påverkan för alla som har avtal med Google
Trots dessa förslag verkar Google motvilligt tillämpa dessa förändringar, då de skulle innebära ”betungande restriktioner” för företagets partners.
Enligt webbsajten Bloomberg är en domstolsutfrågning om förslagen är planerad till april. Apple och Google försöker båda försvara sina positioner mot DOJ:s extrema åtgärdsförslag, men resultatet kan få stora konsekvenser för hur söktjänster distribueras och konkurrensen på marknaden.
För tillfället verkar det dock tydligt att Apple inte planerar att ta upp kampen om sökmotorer – utan istället fokuserar på sitt nuvarande samarbete med Google för att leverera den bästa möjliga användarupplevelsen.
Lämna ett svar
Visa kommentarer